2018. július 22. vasárnapMagdolna
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tovább emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak a száma

2017. október 02. 20:08, utolsó frissítés: 21:29

A legfrisebb információk szerint 58-ra emelkedett annak a Las Vegas-i lövöldözésnek a halálos áldozatainak a száma, ahol egy 64 éves férfi egy szálloda 32. emeletéről fesztiválozókra nyitott tüzet. A kórházakban a hivatalos közlések szerint 515 sebesültet ápolnak, köztük egy román fiatalembert is.

A rendőrség közben azt is közölte, hogy még a kiérkezésük előtt végzett magával a fegyveres támadás elkövetője, aki mellett legalább 10 lőfegyvert találtak.

Az Iszlám Állam az Amaq hírügynökségen keresztül közölte, a férfi a terrorszervezet katonája volt, néhány hónapja tért át az iszlám hitre, radikalizálódott és csatlakozott az Iszlám Államhoz. A hírügynökségek azonban egybehangzóan állították, hogy a merényletet inkább inspirálhatta a terrorszervezet, annak megszervezéséhez vélhetően nincs köze.

Ezt támasztotta alá később Brian Sandoval nevadai kormányzó jelenlétében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik munkatársa is egy sajtótájékoztatón, aki a leghatározottabban hangsúlyozta: a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata.

A nevadai kormányzó megfogalmazásában a lövöldözés helyszíne "háborús övezethez" hasonlít. "Dühösek vagyunk. Gyászolunk. Meg vagyunk zavarodva" - mondta a kormányzó.

Carolyn Goodman, a város polgármestere további segítségre kérte a helyieket, mint mondta: leginkább a véradókra számítanak.

Közben egyre több részlet derül ki az elkövetőről, a 64 éves Stephen Paddockról.

Floridában élő testvére, Eric Paddock egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy "derült égből villámcsapásként" érte őt a hír, a testvérét békés és nyugodt embernek ismerte. Erről számolt be a The Washington Post című napilap is, amely megírta, hogy információi szerint Paddock jogszerűen vásárolta a lőfegyvereket. A férfi a Las Vegastól mintegy 120 kilométernyire északkeletre fekvő Mesquite városkában élt. Családja, gyermkei nincsenek, partnernőjét ugyan letartóztatták, de azonnal tisztázták is.

Quinn Averett, Mesquite rendőrségének szóvivője a The New York Times című napilap ripoterének elmondta, hogy Paddock nem volt büntetett előéletű, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. A Las Vegas-i seriff helyettese, Kevin McMahill szerint a férfinak néhány közlekedési kihágása volt, viszonylag rendszeresen tett látogatásokat Las Vegasban, mert szerencsejátékos volt.

Az ABC televízió információi szerint Paddock korábban könyvelőként dolgozott, és vadászati engedélye vot, amely Alaszkára érvényes. Mesquite rendőrsége hétfőn átkutatta Paddock lakását, és fegyvereket és lőszereket talált. (mti, hvg.hu, ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS