2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szerb miniszterelnök és az államfő kiállt a spanyol kormány mellett

2017. október 02. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

Szerbia tiszteletben tartja Spanyolország területi egységét és szuverenitását - hangsúlyozta Ana Brnabic szerb kormányfő hétfőn a katalán népszavazásra utalva, majd hozzátette: Spanyolország a legnehezebb helyzetekben is Szerbia mellett állt.

A miniszterelnök nem fejtette ki, melyek voltak ezek a nehéz helyzetek, de feltehetően arra utalt, hogy amikor 2008-ban Koszovó egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Madrid elítélte Pristina lépését, és Spanyolország azóta is azon öt európai uniós állam közé tartozik, amelyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök szintén azt hangsúlyozta hétfőn, hogy Szerbia barátként tekint Spanyolországra, és támogatja a madridi kormányt. Mindemellett hozzáfűzte, hogy a szerbek ezen a napon feltehetnék a kérdést az Európai Uniónak: hogyan lehetséges, hogy Brüsszel érvénytelennek nyilvánította a katalán népszavazást, míg Koszovó esetében népszavazás nélkül is elismerte az elszakadást, majd az EU 22 tagállama külön-külön is törvényesnek ítélte Koszovó függetlenedését, és ezzel sárba tiport mindent, amin az európai politika és az EU politikája alapult.

Aláhúzta: ez az eset jó példája a kettős mércének és a világpolitika képmutatásának. A szerb elnök szerint a nagyhatalmak játszottak a balkáni országokkal, és azt hitték, úgy alakítják a határokat, ahogy akarják, mert a térség nem tartozik az Európai Unióhoz, ám most, amikor ők kerültek hasonló helyzetbe, máshogy kezelik az esetet.

A szerbiai parlamenti pártok többsége egyébként a spanyol kormány mellett állt ki, egyedüli kivételt a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) jelentett. Nenad Canak pártelnök Barcelonába utazott vasárnap, hogy a helyszínen támogassa a függetlenségi népszavazást. Az LSV korábban többször is azzal kampányolt, hogy függetlenítené a Vajdaságot Szerbiától. Az LSV-nek három képviselője van a belgrádi parlamentben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS