2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mélyponton az MSZP, a Fidesz viszont növelte a támogatottságát

2017. szeptember 27. 19:09, utolsó frissítés: 19:09

Történelmi mélyponton a Magyar Szocialista Párt (MSZP), az elmúlt 25 évben most először fordul elő, hogy a párt a választani tudó "biztos" szavazók körében nem éri el a 10 százalékot - derül ki a Medián legfrissebb felméréséből, amelyet a HVG közöl.

Az ellenzéki pártok közül az LMP növelte a támogatottságát a legutóbbi felméréshez képest az említett kategóriában, 7 százalékon van, amivel megelőzte a gyengülő Demokratikus Koalíciót, amely alig érte el az 5 százalékot. A júniusi felmérés óta a Fidesz érdemben növelte támogatottságát. A teljes népesség 36 százalékát, míg a választani tudó "biztos" szavazóknak az 55 százalékát tudhatja maga mögött a magyarországi kormánypárt. A Jobbik megítélése a teljes népesség körében alig változott a legutóbbi felmérés óta, viszont a "biztos" szavazók körében 5 százalékponttal csökkent a támogatottsága, és 16 százalékon van.

A pártok támogatottsága különböző viszonyítási alapokon (2017/9, %)
Infogram


A felmérés azt mutatja, hogy a közelgő választások még nem hozták lázba a szavazókat, csak 52 százalékon áll azok aránya, akik biztosnak gondolják, hogy egy közeljövőben tartandó parlamenti választáson részt vennének.

Az Orbán-kormány eddigi teljesítményét a válaszadók 46 százaléka jónak értékelte. Ennél azonban valamivel kevesebben (43 százaléknyian) szeretnék, ha a következő választások után a mostani kormány maradna hatalmon. A válaszadók 49 százaléka kormányváltást szeretne, ám 52 százalék a közepesnél kevesebb esélyt lát az ellenzék győzelmére. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS