2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Juncker üdvözölte Emmanuel Macron uniós reformjavaslatait

2017. szeptember 27. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden üdvözölte Emmanuel Macron francia államfő reformjavaslatait, hangsúlyozva, hogy az Európai Uniónak bátorságra van szüksége a továbblépéshez.

A brüsszeli testület elnöke azt írta Twitter-üzenetében, hogy Macron víziója "rendkívül európai", kiemelve, hogy "egységesebb, erősebb, demokratikusabb" Európára van szükség. Juncker emellett kiemelte, hogy nyílt vitát kell folytatni az EU újraalapítását célzó elképzelések mindegyikéről, az Egyesült Királyság 2019-ben várható kilépése után pedig döntésre kell jutni a követendő irányról.

Martin Selmayr, a bizottság elnökének kabinetfőnöke arról számolt be a Twitteren, hogy az uniós vezetők decemberi csúcsértekezletén meg fogják vitatni Macron mai és Juncker korábbi reformelképzeléseit. Rámutatott, hogy nem gyakran fordult elő az EU történelmében, hogy ennyire hasonló állásponton volt a francia államfő és az Európai Bizottság elnöke. "Egyesek csak az akadályokat fogják látni, de olyanok is lesznek, akik megragadják a lehetőséget!" - írta.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a beszéd kapcsán leszögezte, hogy egyetért Macronnal abban, hogy új lendületre, az integráció mélyítésére van szükség.

Emmanuel Macron többek között arról beszélt, hogy az eurózónának saját költségvetésre és pénzügyminiszterre van szüksége, illetve európai szintű adó létrehozását javasolta a pénzügyi tranzakciókra, aminek teljes bevételét az oktatásra, az egészségügyre és az energetikai átmenetre épülő fejlesztési politikára fordítaná. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS