2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ukrán nagykövet: az oktatási törvény nem zárja ki a nemzetközi szakértői vélemények figyelembevételét

2017. szeptember 26. 18:51, utolsó frissítés: 18:51

Ukrajnába látogat a román parlamenti küldöttség, miután Petro Porosenko ukrán államfő aláírta az új oktatási törvényt - ez a döntés született meg a vitatott jogszabály miatt megalakult delegáció és Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete között lezajlott keddi találkozón.

Az ukrán diplomata biztosította tárgyalópartnereit, hogy a törvény nem zárja ki a nemzetközi szakértői vélemények figyelembevételét.

"Készek vagyunk kielemezni azokat a rendelkezéseket, amelyek aggodalommal töltik el a szomszédos és partneri országokat, oly módon, hogy figyelembe vegyük a szakemberek következtetéseit, amelyek nyomán Ukrajna is esetleg megtesz vagy nem tesz meg bizonyos lépéseket" - mondta Oleksandr Bankov, hozzátéve, hogy várják a nemzetközi jogi szakértők véleményét, akik a kisebbségi nyelvek európai chartája és a nemzeti kisebbségek védelmének keretegyezményét is figyelembe veszik az elemzés során. 'Jelenlegi formájában a törvény, ahogy azt 7. cikkelye előírja, csak egy vagy több tantárgy tanulását teszi lehetővé az illető kisebbség nyelvén. (...) Itt a tanügyminisztériumok közti megbeszélésre van szükség, egy közös megközelítés érdekében' - tette hozzá a nagykövet.

Oleksandr Bankov kijelentette: lépéseket tesznek a román törvényhozókból álló delegáció kijevi látogatásának előkészítésére, hogy a küldöttség tagjai tárgyalhassanak az ukrán parlament tagjaival és a tanügyminiszterrel.

(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS