2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iraki kurdok több mint 90%-a igennel voksolt a független államra

2017. szeptember 26. 10:16, utolsó frissítés: 10:16

A szavazólapon a következő kérdés szerepelt kurd, török, arab és asszír nyelven: "Szeretné-e, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak?".

Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta egyéb térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást. A szavazók több mint 90 százaléka igennel szavazott a feltett kérdésre, a függetlenség mellett voksoltak.

A jogilag Kurdisztánhoz tartozó területeken kívül szavaztak még Kirkuk és Dijala tartományban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein. Habár ez utóbbi tartományok és települések közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartoznak, gyakorlatilag a kurdpesmerga harcosok ellenőrzése alatt állnak.

A hétfői napon 5,5 millió szavazót vártak az urnákhoz Irakban, de a külföldön élő iraki kurdok már szombattól szavazhattak. A választásokat mintegy 400 külföldi megfigyelő felügyelte, és mintegy 600 újságíró tudósít róla, negyedük a külföldi tömegtájékoztatást képviseli. A szavazóhelységek az eredetileg megjelölt időponthoz képest egy órával később, helyi idő szerint este 7 órakor zártak. Az iraki kurdválasztási bizottság tájékoztatója szerint azért volt szükség a szavazás idejének meghosszabbítására, mert a végpontjaként megjelölt 6 óra környékén továbbra is rengetegen érkeztek a voksolásra.

Azokban a szavazóhelységekben, amelyekbe a média munkatársai betekintést nyerhettek, a nemzetközi megfigyelők jelezték, hogy a voksolás "normálisan", zökkenőmentesen zajlott. A szavazóhelységek zárását megelőzően másfél órával a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el Kirkuk tartományban. Egy névtelenséget kérő iraki kommandós szerint a kijárási tilalmat megelőző jelleggel rendelték el, aminek célja, hogy a hatóságok ellenőrzésük alatt tartsák a referendumot követően esedékesen kialakuló eseményeket.

Az iraki kurdok közül sokan népviseletben érkezve, táncolva és dalolva érkeztek a különböző szavazóhelységekbe és ünnepeltek a szavazás után. "Ma van Kurdisztán születésnapja" - mondta egy idősebb iraki kurd férfi. Az egyes szavazóhelységekben megjelent szavazók közül a férfiaknál többen zöld (a kurd zászló egyik színe) nadrágban és mellényben, míg a nők közül többen a kurd zászló színeire festett körmeikkel jelentek meg szavazni, majd csatlakoztak az ünneplő tömeghez. Sokan az egész családjukat elvitték szavazni, az egyik férfi például kiskorú leánygyermekével dobatta be a szavazatot. "A függetlenség az álmunk és jogunk" - mondta a lányával szavazó férfi. (mti/444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS