2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel pártszövetsége kapta a legtöbb szavazatot az exit poll eredmények szerint

2017. szeptember 24. 19:08, utolsó frissítés: 20:03

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson az exit poll felmérések urnazárás után közzétett eredménye szerint.
Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága jelentősen csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága is csökkent a négy évvel korábbi eredményekhez képest, sőt történetük mélypontjára süllyedtek. A szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések alapján az SPD a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg, az eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt. Manuela Schwesig elnökhelyettes máris bejelentette, hogy ellenzékbe vonul a következő ciklusban az SPD, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség eddigi koalíciós partnere. A beszámolók alapján a párt vezetői egyhangúlag döntöttek a kérdésben.

A Bundestag-frakció eddigi vezetőjével Thomas Oppermann-nal közösen adott sajtónyilatkozatban hangsúlyozták, hogy továbbra is Martin Schulz pártelnöknek kell vezetnie a pártot. "Együtt győzünk, együtt veszítünk" - hangoztatta Oppermann.

Az exit poll eredmények
Infogram


Az exit poll eredmények szerint a Bundestag harmadik számú ereje pedig az újonc AfD lesz. A CDU/CSU-tól jobbra álló AfD (Alternatíva Németország) 13-13,5 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben.

Alexander Gauland, a párt kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt azt mondta, hogy Bundestag-pártként "hajtóvadászatot" indítanak Angela Merkel ellen, és "vissza fogják szerezni az országot" a németeknek.

Az eredmények alapján a kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet. Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 9,2-9,4 százalékra emelkedett. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a négy évvel ezelőtti 8,6 százalék után a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötte össze. A 2013-ban kiesett piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,1-10,5 százalékkal jut vissza a Bundestagba.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS