2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU Brexit-ügyi főtárgyalójának bejött Theresa May beszéde

2017. szeptember 23. 10:28, utolsó frissítés: 10:28

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója méltatta a brit miniszterelnök pénteki beszédének konstruktív szellemiségét, s nyíltnak mutatkozott a Theresa May által javasolt átmeneti időszakkal kapcsolatban, amely Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése után lépne életbe.

"Minél hamarább meg tudunk állapodni a különböző kérdésekben a szabályozott kilépésről, valamint az Egyesült Királyság által szorgalmazott lehetséges átmeneti időszak feltételeiről, annál hamarább folytathatunk konstruktív tárgyalásokat a jövőbeli kapcsolatokról" - emelte ki Michel Barnier Brüsszelben Theresa May Firenzében mondott beszédére reagálva, amelyben a brit miniszterelnök kormányának célkitűzéseiről beszélt a Brexitet követő időszakra vonatkozóan.

Barnier elsődleges feladatnak nevezte a polgárok jogainak védelmét. Aláhúzta, az unióban maradó 27 ország polgárainak ugyanazokkal a jogokkal kell rendelkezniük Nagy-Britanniában, mint a brit állampolgároknak az unióban.

Kiemelte, a brit miniszterelnök beszédében nem tisztázta, hogy a szigetország hogyan kívánja az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az európai uniós Írország közötti határ ellenőrzés kérdésének rendezését.

Az uniós irányelvek egyik legfontosabb pontjának nevezte továbbá, hogy a Brexit után is garantálni kell az 1998-as nagypénteki megállapodás valamennyi pontját, valamint az egységes piac és a vámunió sértetlenségét.

Arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Királyság kormánya azt kérte, hogy a jelenlegi feltételek mellett továbbra is élvezhesse az egységes piachoz való hozzáférést és a biztonság terén meglévő együttműködés előnyeit, Barnier aláhúzta: ezek legfeljebb két évig, a tagság hivatalos megszűnéséig érvényesek. Az unió ugyanakkor hajlandó megfontolni London kérését - tette hozzá.

Kiemelte, a jövőbeni megállapodásnak a jogok és kötelezettségek egyensúlyán kell alapulnia. Tiszteletben kell tartania az unió jogrendjét és döntéshozatalának autonómiáját.

Barnier kijelentette, az unió ragaszkodik ahhoz, hogy előrelépés történjen ezeken a kulcsfontosságú területeken, amely bizalmat teremthet a jövőbeni kapcsolatokról tervezett tárgyalások megkezdéséhez. Az unió célja a gyors megállapodás Nagy-Britannia tagságának visszavonásáról és az esetleges átmeneti időszak részleteiről - tette hozzá az uniós brexit-ügyi főtárgyaló.

Michel Barnier és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter hétfőn ül tárgyalóasztalhoz Brüsszelben, hogy megkezdjék az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeiről szóló tárgyalások negyedik fordulóját.

A lisszaboni szerződés 50. cikke értelmében az Egyesült Királyság uniós tagsága a kilépési szerződés hatályba lépésével vagy annak hiányában a távozási szándék (2017. március 29-i) bejelentése után két évvel szűnik meg, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke aggodalmát fejezte ki a brit miniszterelnök beszédét követően, ugyanis véleménye szerint Theresa May nem tette világosabbá London álláspontját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS