2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A katalán minisztériumokban razziázott a spanyol rendőrség

2017. szeptember 20. 12:52, utolsó frissítés: 13:29

A spanyol rendőrség a katalán regionális kormányzatához tartozó minisztériumokat és egyéb épületeket rohamozott meg, és az október 1-jére tervezett függetlenségi népszavazáshoz köthető dokumentumokat keresett. A razzia oka, hogy a népszavazást a spanyol alkotmánybíróság illegálisnak nyilvánította.

A korai órákban fegyveres erők szálltak ki több katalán minisztériumi épülethez, a gazdasági- és külügyminisztériumhoz, de a szociális ügyekkel foglalkozó szaktárcához is. 12 katalán tisztviselőt vetek őrizetbe, közöttük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos főtitkárát. Eközben függetlenségpárti tiltakozó csoportok alakultak a tartományi kormány támogatására. A tartomány nemzetgyűlésének elnöke, Jordi Sánches „békés ellenállást” kért a támogatóktól. „Eljött az idő. Békésen állunk ellen, azért jöttünk, hogy erőszakmentesen megvédjük az intézményeinket”- mondta

A rendőrség választási anyagok, szavazólapok és kampányiratok után is kutatott. A madridi utasítás alapján a spanyol rendőrség többek között azt akarja megakadályozni, hogy kiküldhessék a szavazólapokat.

Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes elmondása szerint, ez nyugati demokráciában nem történhet meg, túlmegy minden demokratikus garancián és sérti az állampolgárok alapvető jogait. Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze. (independent)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS