2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erőszakba torkolltak a tüntetések a Missouri államban lévő St. Louisban

2017. szeptember 18. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

Péntek este óta tartanak a tüntetések St. Louisban, de vasárnap este már a rohamrendőröknek kellett fellépniük: hétfőre virradóra több mint 80 embert tartóztattak le, fegyvereket koboztak el és az összecsapásokban rendőrök is megsebesültek.

A tüntetések békésen indultak, azt követően, hogy pénteken délelőtt a bíróság felmentett egy fiatalembert még 2011-ben agyonlövő volt rendőrt. A 36 éves Jason Stockley fehér, áldozata, a 24 éves Antony Lamar Smith fekete volt. Az első fokú felmentő ítélet szerint Stockley nem szándékosan gyilkolt, hanem - rendőri intézkedés során - önvédelemből lőtt.

Az első fokú ítélet kihirdetése után a fekete közösségek vezetői tüntetésre szólítottak fel. A tiltakozások vasárnapig békések voltak, szombaton több százan, vasárnap már ezernél is többen vonultak fel St. Louis. Vasárnap este azonban mintegy száz tüntető a belvárosban törni-zúzni kezdett, üzletek és szállodák ablakait törték be. Az erőszak akkor szabadult el igazán, amikor a tüntetők ismeretlen vegyszert locsoltak a rendőrökre.

Lyda Crewson polgármester egy hétfő hajnali sajtótájékoztatón "agitátorok egy csoportjának" tulajdonította az erőszakot. "Ez elfogadhatatlan" - fogalmazott a polgármester-asszony.

A tüntetés egyik szervezője, Anthony Bell elmondta, hogy bár ő abban hisz, hogy a változást békés tiltakozással kell elérni, "de az évekig tartó elnyomás miatt néhányan erőszakhoz folyamodnak". A tüntetéshullám a szervezők bejelentése szerint várhatóan hétfőn is folytatódik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS