2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megadta magát egy amerikai állampolgárságú terrorista

2017. szeptember 18. 09:51, utolsó frissítés: 09:51

Az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcoló amerikai állampolgárságú terrorista adta meg magát Szíriában az amerikaiak támogatását élvező koalíciónak. A Pentagon egyik szóvivője, Adrian Rankine-Galloway jelentette be, hogy egy amerikai férfi megadta magát a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű fegyveres ernyőszervezetnek. A szóvivő nem hozta nyilvánosságra a férfi nevét, csak annyit mondott, hogy mostantól "ellenséges harcosnak" minősül, és őrizetben van.

A szóvivő nem közölte azt sem, hogy az illetőt Szíriában tartják-e fogva, vagy visszaszállították az Egyesült Államokba.

A Trump-kormányzat jelenleg éppen azon dolgozik, hogy meghatározza a terroristák fogvatartására vonatkozó új szabályokat. Döntés születik majd arról, hogy újra szállítanak-e terrorizmussal gyanúsítottakat a kubai Guantánamón létesített börtöntelepre, vagy sem. Az előző amerikai elnök, Barack Obama már nem küldött újabbakat Guantánamóra, ahol jelenleg mintegy 40 foglyot őriznek. Donald Trump azonban korábban jelezte, hogy kormánya nem zárja be Guantánamót, és új foglyot is akar oda küldeni.

Mindazonáltal a Szíriában lévő amerikai erők egyelőre vizsgálják, hogy az önmagát feladó férfi valóban amerikai állampolgár-e. Ha bebizonyosodik, hogy igen, akkor ő lesz a második ismert amerikai állampolgár, aki az Iszlám Állam terroristáinak oldalán harcolt. Korábban egy virginiai férfit fogtak el, aki Szíriában és Irakban harcolt velük, de 2016-ban az észak-iraki kurd erőknek ő is megadta magát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS