2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Késsel támadt egy katonára egy férfi Párizs központjában

2017. szeptember 15. 12:01, utolsó frissítés: 12:01

A katona, aki az Őrszem (Sentinelle) nevű terrorellenes művelet keretében járőrözött a Chatelet metrómegállónál, gyorsan lefegyverezte támadóját, így senki nem sebesült meg.

A nyomozás első szakaszában kiderült, hogy a késsel felfegyverzett férfi Allahhal kapcsolatban mondott valamit, amikor a katonára vetette magát. Hivatalos források szerint a férfinak korábban nem volt dolga a rendőrséggel, nem állt megfigyelés alatt. Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított eljárást, az ügyészség terrorelhárítási részlege egyelőre nem foglalkozik az üggyel.

Franciaországban idén hetedik alkalommal támadtak rá a terrofenyegettség miatt az utcán szolgálatot teljesítő katonákra, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni 2015 januárban végrehajtott terrortámadás óta segítik a rendőri erőket a terrorkészültség biztosításában. Legutóbb augusztus 9-én gépkocsival hajtott egy férfi hat járőröző katona közé a Párizshoz közeli Levallois-Perret városban.

"A támadó ártalmatlanították, ez a bizonyítéka az Őrszem védelmi műveletben szolgálatot teljesítő katonák professzionalizmusának és hatékonyságának" – mondta Florence Parly védelmi miniszter. "Nem tudunk többet a letartóztatott támadó indítékairól" - tette hozzá. "Ez az újabb támadás teljesen indokolja azt, amit tenni szeretnénk, még kiszámíthatatlanabbá és láthatatlanabbá tenni ezt a biztosítást" - hangsúlyozta Florence Parly.

A kormány elképzelése szerint a Sentinelle hadművelet katonái mostantól "rugalmasabb" módon vesznek részt a terrorkészültségben, a kiemelt védelmet élvező épületek, intézmények, helyszínek biztosításakor nem mindig ugyanazokon a helyeken fognak posztolni és járőrözni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS