2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetnek Párizsban Macron munkaügyi reformjai ellen

2017. szeptember 12. 21:05, utolsó frissítés: 21:21

Tízezrek tüntetnek Párizsban kedd este Macron munkaügyi reformjai miatt, amely megmozdulás az első nyilvános kihívás az elnök tervezete ellen.

Nem valószínű azonban, hogy az ország második legnagyobb szakszervezete által összehívott sztrájk képes lesz megállítani a kormány törekvéseit a munkapiac további liberalizációja érdekében.

A keményvonalas CGT szakszervezet 180 tüntetést és 1400 sztrájkot jelentett be az ország teljes területén és felszólította a köztisztviselőket, a vasúti és szállító munkásokat és diákokat, hogy tartsák be a sztrájk időszakot. Párizsban, Lyonban, Mersailles-ben és Nantes-ben már folynak tüntetések.

Párizsban a tüntetések hangosak voltak, de nagyrészt rendbontás nélkül folytak le, noha a rohamrendőrség a néhol arcukat eltakaró fiatalokkal csapott össze. A rendőrség bevetette a vízágyút és többeket letartóztatott.

A tüntetők számát a rendőrség 24 ezerre becsülte, miközben a CGT 60 ezerről beszél.

"Ez egy liberális törvény a tehetősek számára, amely csak tovább lehetetleníti el a leggyengébbeket." nyilatkozta Francoise Pavard CGT tag felvonulás közben, aki egy magánklinika dolgozója.

A CGT további tüntetéseket helyezett kilátásba szeptember 21-re, valamint a France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon baloldali elnökjelölt mozgalma szintén tüntetést jelentett be szeptember 23-ra.

Philippe Martinez, a CGT vezetője, a munkaügyi reformokat "súlyos regresszív társadalmi lépéseknek" minősítette, amelyek "minden hatalmat az alkalmazó kezébe adnak". Biztosított mindenkit arról, hogy a végsőkig fog küzdeni azért, hogy ezek a reformok ne léphessenek hatályba.

Más szakszervezetek kompromisszumkésznek bizonyulnak, ugyanis sem a CFDT, a legnagyobb francia munkásszakszervezet, sem a Force Ouvriére nem csatlakozott a tüntetésekhez.

A munkaügyi reformok mellett más tüntetők a gazdagoknak adott adókedvezmények miatt is fontosnak tartják a megmozdulást, különösen a vagyonadó újbóli kivizsgálása érdekében.

"A leggazdagabbak ismét kevesebbet fognak adózni" mondta Khemais Saidani a CGT egyik tagja, aki a France Insoumise számára szórólapozott. "A köztársaság elvei a szabadság, egyenlőség, testvériség. Többé nincs egyenlőség", nyilatkozta.

(FT)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS