2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfüggesztették Katalónia elszakadásának folyamatát

2017. szeptember 12. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Felfüggesztette a spanyol alkotmánybíróság kedden azt a frissen megszavazott törvényt, amelyben Katalónia szabályozná a Spanyolországtól történő elszakadásának folyamatát.

A határozat még nem a végleges ítélet, annak meghozatalára öt hónap áll az alkotmánybíróság rendelkezésére. A felfüggesztés automatikus minden olyan esetben, amikor az alkotmánybíróság eljárásba vesz egy beadványt.

A jogszabály ellen a spanyol kormány élt alkotmányossági kifogással múlt pénteken, néhány órával azután, hogy a katalán parlament függetlenségpárti többsége elfogadta. A jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának törvénye akkor lépne életbe, ha az október 1-re kiírt referendumon a független Katalóniára szavazók kerülnek többségbe.

Lényege, hogy az önállósodó Katalónia jogi kereteit biztosítsa, amíg megválasztják az új, alkotmányozó katalán nemzetgyűlést, és elkészítik az új állam alkotmányát.

A spanyol alkotmánybíróság korábban a népszavazást kiíró határozatot is felfüggesztette, így annak megtartása a spanyol törvények értelmében illegális lenne. A katalán kormány ettől függetlenül folytatja a referendum előkészítését, arra hivatkozva, hogy a 2015-ös helyi parlamenti választásokat ennek ígértével nyerték meg, erre kaptak felhatalmazást a választóktól.

A spanyol kormány korábban jelezte, hogy minden törvényes eszközével igyekszik megakadályozni az illegálisnak minősített népszavazást.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS