2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint etnikai tisztogatás zajlik Mianmarban

2017. szeptember 11. 13:03, utolsó frissítés: 15:01

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn az etnikai tisztogatás tankönyvszerű esetének nevezte azt, ami Mianmarban zajlik.

"Felszólítom a kormányt, hogy vessen véget a jelenlegi kegyetlen katonai műveleteknek, vonja felelősségre az összes jogsértés elkövetőit, és fejezze be a rohingja lakosság hátrányos megkülönböztetését" - mondta a főbiztos, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén.

Eközben a dalai láma azt üzente a buddhista többségű Mianmar vezetésének: a béke és a megbékélés szellemében kezet kell nyújtani a társadalom minden tagjának, és azt is írta: emlékezzenek Buddhára, mert ő - látva szenvedéseiket - segített volna a rohingjáknak. Hozzátette, hogy a buddhizmus nem az erőszakról szól.

Mianmarban a buddhista többség és a kormányerők évtizedek óta üldözik az ország nyugati részén élő, muszlim vallású rohingja kisebbség tagjait. A vallási különbségek és az ebből fakadó nézeteltérések miatt, illegális bevándorlóknak tekintik a rohingjákat. A jogvédő szervek jelentései szerint a mianmari katonák a rohingja településeken házakat gyújtanak fel, nőket erőszakolnak meg, és civileket gyilkolnak le. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS