2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael légicsapást mért egy szíriai katonai létesítményre

2017. szeptember 07. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Izrael légicsapást mért csütörtökre virradóra egy szíriai katonai létesítményre az ország nyugati részén, a támadásban ketten életüket vesztették és jelentős anyagi károk keletkeztek - közölte a szíriai hadsereg, megerősítve az izraeli média értesüléseit.

A Meszjaf közelében található létesítmény elleni támadásban az izraeli légierő négy repülőgépe vett részt. A rakétákat a libanoni légtérből lőtték ki helyi idő szerint hajnali három óra körül.

A légitámadás a Háárec című izraeli újság honlapja szerint rendhagyó, mert ez volt az első Szíria elleni izraeli katonai akció a szíriai ellenzék és a kormányzat között júliusban megkötött fegyverszünet óta.

Amosz Jadlin, a katonai hírszerzés volt főnökének Twitter-bejegyzése szerint nem szokványos bevetés történt, mert a megtámadott szíriai létesítményben többek közt precíziós, nagy pontossággal célba juttatható rakétákat is gyártottak, amelyek szerinte meghatározó jelentőséggel bírnak majd egy következő háborúban.

Jadlin úgy véli, hogy Jeruzsálem ezzel a támadással nem csak Szíriának, hanem a nagyhatalmaknak is üzent. Egyrészt azt, hogy a Szíriában telepített orosz légvédelem nem akadályozza meg katonai lépéseit, másrészt azt, hogy nem engedi stratégiai fegyverek kifejlesztését, és továbbra is érvényesnek tekinti a biztonsága érdekében korábban meghatározott határvonalakat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet előzőleg azt jelentette, hogy az izraeli légierő ez alkalommal nem a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyverszállítmányt támadott, mint korábban többször. A csapás célpontja a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának (CERS) vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó létesítménye, egy kiképzőtábor és egy föld-föld rakéták tárolására használt épület volt, ahová állítólag a Hezbollah harcosai és az iráni hadsereg tisztségviselői is gyakran jártak - értesült a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező központ. Az OSDH öt sebesültről adott hírt.

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy a CERS szaringáz előállításával is foglalkozik. Ezt az idegmérget vetették be Hán Sejkúnban április 4-én. Az ENSZ vizsgálóbiztosai szerdán a szíriai kormányerőket tették felelőssé a legalább 83 halálos áldozatot követelő támadásért, és háborús bűncselekmény elkövetésével vádolták Damaszkuszt.

Az ENSZ szerint a szíriai kormányzati erők az immár több mint hat éve tartó polgárháborúban 27 alkalommal vetettek be nem hagyományos fegyvereket, csak idén áprilistól júliusig hét ízben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS