2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rohingya népcsoport 150 ezer tagját üldözték el Mianmarból

2017. szeptember 07. 12:15, utolsó frissítés: 12:19

A jelenleg Mianmarban uralkodó helyzet a valamikori ruandai népirtáshoz hasonlóvá fajulhat, ugyanis közel 150 ezer, a ronhigya népcsoporthoz tartozó személyt üldöztek ki otthonukból. A probléma oka vallási alapú, mert a rohingyák muszlimok, a helyi lakosok többsége pedig buddhista.

A helyzet egyre súlyosodik, a mianmariak taposóaknák telepítését kezdeményezik a bangladesi határra, hogy a menekültek ne térhessenek vissza, ezzel szemben a bangladesi kormány nemtetszését és tiltakozását fejezte ki. Az 1997-es ottawai egyezmény, melyet 162 ország írt alá, tiltja a taposóaknák használatát. Az egyezményt Mianmar nem írta alá.

Egyes hírek szerint gyakorlatilag már népirtás folyik a térségben, a menekülök nyomában a mianmari hadsereg halad, akik a férfiakat legyilkolják, a nőket pedig megerőszakolják.

A rohingya kisebbséget 1948 óta folyamatosan üldözik, amikor is elnyerték függetlenségüket. A többségi lakosok azzal indokolják cselekedetüket, hogy így akarják megvédeni országukat a menekültektől.

Jelenleg megközelítőleg 300 ezer rohingya él a bangladesi menekülttáborokban, mivel más országok nem fogadják be őket. Banglades a világ egyik legszegényebb és a természeti katasztrófák által legtöbbet sújtott országa. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS