2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvan a katalán függetlenségi népszavazás időpontja

2017. szeptember 07. 09:59, utolsó frissítés: 10:00

Carles Puigdemont, katalán elnök október 1-jére írta ki a Spanyolországtól való elszakadásról szóló függetlenségi népszavazást. A helyi parlament épületében tartott eseményen részt vett a katalán autonóm kormány összes tagja, és mindnyájan aláírták a népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot.

"Ez a nagy remény pillanata" - fogalmazott az aláírást követő sajtótájékoztatón Carles Puigdemont. Rövid beszédében hangsúlyozta, hogy senkinek sincs hatalma, hogy elvegye a döntés jogát. "Nem hagyjuk magunkat megfosztani a demokráciától. Nem hagyjuk megsemmisíteni emberi jogainkat" - mondta, továbbá hozzátette azt is, hogy Katalónia demokratikusan fog dönteni jövőjéről.

A katalán parlament a bejelentés előtt néhány órával fogadta el Madrid tiltakozása ellenére a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt, amely 34 cikkelybe foglalja mindazokat a szabályokat, amelyek a referendum megrendezéséhez szükségesek.

Carles Puigdemont kormánya annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

A központi spanyol kormány szerint Katalónia azért sem rendezhet népszavazást a függetlenségről, mert az sérti a spanyol nép nemzeti szuverenitását, arról csak egy országos referendumon lehetne voksolni, amit viszont a katalán vezetés nem fogadott el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS