2018. július 20. péntekIllés
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint fél tonna aranyat szereztek vissza az ukrán hatóságok abból, amit Janukovicsék loptak el

2017. szeptember 04. 15:57, utolsó frissítés: 17:08

Több mint fél tonna olyan aranyat foglaltak le külföldön az ukrán hatóságok, amit az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő közvetlen környezete lopott el és vitt ki Ukrajnából - hozta nyilvánosságra Jevhen Jenyin főügyész-helyettes az Insider című ukrán hírportálnak adott hétfő interjújában, amiből az UNIAN ukrán hírügynökség közölt részletet.

A tisztségviselő azt nem árulta el, hogy melyik külföldi országban foglalták le a nagy mennyiségű aranyat. Annyit mondott csak, hogy az ukrán hatóságok néhány hete kaptak tájékoztatást erről a hatóságok közötti együttműködés keretében.

Jenyin szavai szerint a menesztett államfő és idősebb fia barátai, üzlettársai - akiket Ukrajnában "a családként" neveznek - összesen megközelítőleg 40 milliárd dollár kárt okoztak az országnak.

"Mostanra több, főként európai országban mintegy 200 millió dollárnak megfelelő összeget foglaltak le. Mindazonáltal, még korai azt állítani, hogy kimerítettük volna minden lehetőségünket a Janukovics-rezsim által ellopott vagyontárgyak felkutatásában" - mondta a helyettes főügyész.

Jurij Lucenko főügyész május végén közölte, hogy az addig eltelt egy év alatt az ügyészségeknek és a rendvédelmi szerveknek köszönhetően 52 milliárd hrivnyát sikerült visszajuttatni az állami költségvetésbe a korábbi vezetés által elsikkasztott pénzekből. Egy hónappal korábban, április végén arról adott hír a főügyész, hogy átutalta Ukrajna költségvetésébe az ukrán állami Oscsadbank a Viktor Janukovics és környezetének zárolt számláin lévő, összesen 1,5 milliárd dollár összeget (csaknem 430 milliárd forint). Hozzátette, hogy az utalás egy egész munkanapot vett igénybe, és készpénzben, 100 dolláros bankjegyekből ez az összeg 15 tonnát nyomott volna.

2014 májusában Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter még azt mondta, hogy Janukovics és környezete mintegy 100 milliárd dollárt vitt ki törvénytelenül külföldre Ukrajnából, egy részét készpénzben.

Viktor Janukovics Ukrajna negyedik államfőjeként 2010. február 25-től 2014. február 22-ig volt hivatalban. Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések nyomán a parlament menesztette posztjáról azután, hogy a rendfenntartók éles lőszerrel lőttek a demonstrálókra. A vérengzésben több mint százan vesztették életüket. Janukovics a leváltásáról hozott parlamenti döntés meghozatalakor már szökésben volt Oroszország felé. Kormánya több tagja, köztük Mikola Azarov miniszterelnök is elhagyta Ukrajnát, jelenleg a hírek szerint szintén Oroszországban tartózkodik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS