2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem atombombát, hanem annál jóval erősebb hidrogénbombát robbantott Észak-Korea

2017. szeptember 03. 13:24, utolsó frissítés: 13:36

Észak-Korea hivatalosan is közölte, hogy sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát. A bejelentés az állami tévében hangzott el helyi idő szerint vasárnap délután. Eszerint a teszt célja annak megerősítése volt, hogy a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, és miután a kísérlet "tökéletesen sikeres" volt, ez beigazolódott. A "kétfokozatú termonukleáris fegyvernek példátlan az ereje" – mondta a hírolvasó bemondó.

Néhány órával korábban több ország földrengéstani intézete jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre vasárnap, immár a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki.

Az észak-koreai tévé szerint a teszt elvégzésére Kim Dzsong Un, az ország vezetője adott utasítást.

Korábban a KCNA hírügynökség jelentette, hogy Észak-Korea "nagy pusztító erejű" hidrogénbombát fejlesztett ki, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra, és amit Kim Dzsong Un vasárnap személyesen is megvizsgált.

A hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint az elnök nyilatkozatában elmondta, hogy a hidrogénbomba minden alkatrészét országon belül állították elő, ezért az ország a jövőben annyit gyárthat belőle, amennyit csak akar, felszerelhető az interkontinentális rakétákra, és nagy magasságban is képes robbanni. A hírügynökség fotót is közölt, amelyen az észak-koreai vezető látható egy nukleáris létesítményben.

Az AFP emlékeztet: külföldi elemzők az utóbbi hónapokban kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea valóban képes lenne “miniatürizálni” hidrogénbombát, amely felszerelhető lenne egy rakétára.

Az AP hírügynökség szerint ugyanakkor még szakértőknek is nehéz lehet megállapítani távolról, hogy a tesztelt bomba valóban hidrogénbomba volt. A hidrogénbombát termonukleáris bombának is nevezik, és jóval pusztítóbb az atombombánál, amely a maghasadás elvén működik.

Abból, hogy az első rengés 6,3-as erősségű volt, arra lehet következtetni, hogy ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása, legalább 10-szer akkora, száz kilotonnás, mint a tavaly szeptemberi ötödik - közölte szinte egybehangzóan a dél-koreai és a japán földrengéstani intézet, valamint a szöuli Nemzeti Egyetem egyik nukleáris mérnök-professzora. (mti, 24.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS