2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Harvey hurrikán pusztításai miatt Texas állam 62 megyéje katasztrófa területté vált vasárnap estére

2017. augusztus 28. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

Texasban a felerősödött esőzés miatt több mint ezer embert kellett kimenteni otthonából, többek között Houstonban is.

Az amerikai meteorológusok szerint „példa nélküli” a természeti katasztrófa és előrejelzéseik azt mutatjék, hogy egészen szerdáig fog tombolni a vihar Texasban. Az elmúlt hétvégén, szombaton és vasárnap 75-80 centiméternyi csapadék hullott, elsősorban Houstonra.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városának számító Houston utcáin vasárnap estére mellkasig-vállig ért a víz.

A város kormányzója, Greg Abott bejelntette, hogy a Nemzeti Gárda további 3000 tagját „vetették be” a mentési munkálatokba és vasérnap estére már az állam 62 megyéjét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. Houstonban 60 csónak és 20 helikopter segíti a mentést. Az államban háromszázezer embernél nincs áramszolgáltatás. A szövetségi Katasztrófaelhárító Hivatal (FEMA) segélytábort rendezett be Fort Worthban, ahonnan félmillió palack ásványvizet, háromezer adag élelmiszercsomagot és generátorokat szállítanak majd a katasztrófa sújtotta helyszínekre.

Houstonban, vasárnap este az egyik nagy kórházat is ki kellett üríteni, emellett az Amerikai Vöröskereszt egyik menedékhelyét is fel kellett számolni az emelkedő vízszint miatt.

Hétfőtől az oktatási intézmények is zárva lesznek, várhatóan egy hétig. Továbbá lezártál a Mexikói-öbölben lévő olajfúró-tornyokat és olajfinomítókat is. Az utak is járhatatlanná váltak ezért, 250 országutat zártak le. A George Bush nemzetközi reptér ugyancsak zárva marad meghatározatlan ideig.

Az amerikai államelnök kedden utazik a térségbe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS