2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tízezrek vonultak utcára Barcelonában a terrorizmus ellen

2017. augusztus 27. 09:30, utolsó frissítés: 13:00

Százezrek vonultak fel szombat este Barcelonában a Nem félek jelszót skandálva, miután a múlt héten Katalóniában két terrortámadásban tizenöten haltak meg.

A menetet a No tinc por (Nem félek katalán nyelven) óriásmolinó mögött a híres Las Ramblas sugárúti boltosok és lakók vezették, ahol egy kisteherautó augusztus 17-én a tömegbe hajtott, tizenhárom embert megölve és százhúsznál többet megsebesítve. Hat ember állapota továbbra is válságos. A tömeg megtapsolta a szintén a menet élén haladó rendőröket, tűzoltókat, egészségügyi dolgozókat.

VI. Fülöp spanyol király - a spanyol uralkodók közül elsőként -, Mariano Rajoy miniszterelnök és Carles Puigemont, a katalán kormány feje is a menetben haladt sötét öltönyben, a második legnagyobb spanyol város színeit jelképező vörös, sárga és fehér rózsával.
"Azért vagyunk itt, hogy közöljük: nem félünk, egységesek vagyunk és békét akarunk" - mondta az 59 éves Victoria Padilla nyugdíjas a menetből. A tüntetők "A legjobb válasz: a béke" és "Nemet mondunk az iszlámgyűlöletre" feliratú transzparensekkel vonultak. A rendőrség félmillióra becsülte a békemenetben résztvevők létszámát.

A spanyolországi iszlám közösség tagjai a király és a kormányfő mellett vonultak, közöttük hidzsábot viselő nők is voltak. Többen füttyszóval fogadták az elvonuló méltóságokat, és transzparenseken bírálták az uralkodót, amiért szorgalmazta a Szaúd-Arábiába irányuló katonai exportot.

Több száz önkéntes 50 ezer vörös, 10 ezer sárga és 10 ezer fehér rózsát emelt a magasba, a Barcelona és a Nem félek szavakat formázva különböző nyelven, közöttük arabul.

Barcelona főpolgármestere, Ada Colau szorgalmazta, hogy minél többen vegyek részt a megmozduláson "a fájdalmas hét után". "Töltsük meg a várost békével és szabadsággal" - állt a városháza közleményében.

A barcelonai gázolás 13 áldozata mellett két másik ember is meghalt, amikor terroristák augusztus 18-ára virradóra a tömegbe hajtottak és embereket késeltek meg Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen. A támadások 12 gyanúsítottja közül a rendőrség hatot agyonlőtt, két másik egy robbanásban halt meg a terrortámadások előtt. Két gyanúsított emberölés és terrorszervezethez való tartozás vádjával őrizetben van, két másik társukat pedig feltételesen szabadlábra helyezték.

A megmozdulásra fokozott biztonsági intézkedések között került sor. A hatóságok kérték a résztvevőket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe a tüntetésre menve. Az északkelet-spanyolországi Ripoll városában, ahonnan a támadók zöme származott, a helyi muszlim közösség tagjai és más helyi lakosok tartottak gyűlést a város főterén, hogy elítéljék a gyilkos támadásokat. Megmozdulásokat hirdettek szombat estére más városokban, így Madridban, Valenciában és Vigóban is.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS