2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az évtized hurrikánja közeledik az Egyesült Államok felé

2017. augusztus 25. 16:39, utolsó frissítés: 16:39

Az amerikaiakra az évtized hurrikánja sújt le. Az evakuálás már elkezdődött Texas állam több városában is a hatalmas árvízfenyegetettség miatt, amire a Harvey hurrikán következtében számítanak. A hurrikán szombaton elérheti a száraz partot.

Ha a Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzései beigazodnak akkor ez lesz az elmúlt 12 év legveszélyesebb hurrikánja, amely az Egyesült Államokat érinti. Portland város polgármestere felhívta a város lakóinak figyelmét arra, hogy aki teheti menjen el a városból ha lehet a pénteki nap előtt, mert ezen napon nagyon erős szélfúvásokra számítanak. További evakuálási folyamatok zajlanak Port Aransas és Corpus Cristi városában is.

Csütörtökön helyi idő szerint este 7 órakor a hurrikán az öt fokozatú skálán az egyes fokozatú nagyságot érte el, melynek következtében 140 kilométer per órás szélmozgást generált.

A Nemzeti Hurrikán központ szerint a most 1-es fokozatú hurrikán szombatra eléri majd a legalább 3-as fokozatot. A szárazföldre érkezését szombaton éjszaka 1 órára várják Texas államban.

Az árvízvédelem nagyon fontossá vállt néhány régióban ahol előrejelzések szerint nagyon sok csapadék várható, továbbá a tengerszint-növekedések is rohamosan felgyorsulnak helyenként.

Donald Trump államelnök Twitter posztjában közzétette azon kormányzati weboldalak elérhetőségét, melyek szakosodtak az efféle helyzetek kezelésére.
Greg Abbot Texas állam kormányzója katasztrófavédelmi nyilatkozatot tett közzé 30 megyében. Houston képviselőinek nyilatkozata szerint, azon a részen nem szükséges az evakuálás, mert a hurrikán elkerüli, csak 5 napi esőzésre számíthatnak az ott lakók.

New Orleans polgármestere kisebb áradásokra figyelmeztette lakóit. 2005-ben a Katrina hurrikán következtében New Orleans városában 1800-an haltak meg. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS