2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Termékmegvonással kampányol egy szupermarket a rasszizmus ellen Németországban

2017. augusztus 25. 10:39, utolsó frissítés: 10:42

Egy német szupermarket eltávolította a külföldi termékeket a polcairól, hogy felhívja a figyelmet a rasszizmus hátrányára és rávilágítson a sokszínűség előnyeire és szépségére. Az Edeka üzletlánc hamburgi üzletéből eltávolított külföldi termékek helyére kirekesztésellenes szlogenek kerültek.

A vásárlók megdöbbenéssel tapasztalták, hogy az általuk mindennap használt termékek hiányoznak a polcokról, ennek következtében tudatosult bennük, hogy mennyire fontosak és meghatározóak számukra a külföldi termékek. “Milyen unalmas a polc a sokszínűség hiányában”, “Tartományunk most már talán ráébred arra, hogy nekünk is vannak határaink, mennyire üres a polc a “külföldiek” nélkül”, illetve “mi leszünk szegényebbek a sokszínűség hiányába”; - nyilatkozták az independent riporterének.

A kampány vegyes reakciókat váltott ki a német közösségekből, sokan dicsérték ezt a merészséget amit az üzlet tanúsított, ugyanakkor Sven Schmidt üzletvezető az Independentnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy sok negatív kritika is érkezett amikor közzétette a Twitteren a kampány fotóit. “Elnézve a sok gyűlölködést és a megértés hiányát amit kaptam egyes emberektől, örülök, hogy közzétettem a képeket, így sikerült ismét rámutatni a rasszizmus erősségére, ha bár igazából ez a sokszínűségről kellene szóljon.”- nyilatkozta.Julia Klöckner, a Kereszténydemokrata Unió pártjának alelnöke “bölcs cselekvésnek” nevezte a médiában a kezdeményezést, és reményei szerint ez majd gondolkodásra készteti az állampolgárokat.

Néhányan politikailag ellenezték a lépést mint például Marcus Pretzell, az Alternatív Németország (AfD) jobboldali populista pár tagja, aki nyilatkozatában válaszolt Klöckner asszony kijelentésére és elmondása szerint ez nem egy bölcs kezdeményezés hanem inkább egy örült kezdeményezés volt.

Mások szerint egy szupermarketben nincs helye a politikai vitáknak és megnyilvánulásoknak. Az efféle megnyilvánulások egyre nagyobb hangot kapnak a napokban, ez köszönhető a közelgő németországi választásoknak is.

A bevándorlás kulcskérdés Németországban már 2015 óta, amikor Angela Merkel kancellár úgy határozott hogy több mint egy millió szíriai menekült befogadását vállalja az ország.

“Az Edeka a változatosságot és a sokszínűséget képviseli, és csak a külföldi termékekkel együtt tudjuk kielégíteni a vásárlók változatos igényeit. Boldog vagyok, hogy ez a kampány sok pozitív reakciót váltott ki az emberekből.” - tette hozzá az üzletlánc szóvivője. (independent)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS