2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bírálta Brüsszelt a bajor kormányfő

2017. augusztus 24. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Évi 200 ezer menedékkérőre fogják korlátozni a Németországba irányuló bevándorlást - szögezte le Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Münchener Merkur című lapnak adott nagy interjújában.

A bajor lap újságíróinak kérdésére válaszolva Horst Seehofer az interjú elején ismét tisztázni igyekszik az ARD német közszolgálati televíziónak adott hétvégi interjújából fakadó félreértéseket. Seeofer ott arról beszélt, hogy a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökeként már nem ragaszkodik hozzá, hogy a közelgő német parlamenti választások után a menedékkérők befogadásának felső határát mindenáron feltételéül szabja az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) kötendő koalíciónak.

A CSU választási programjában, "a Bajor Tervben kerek perec az áll: garantáljuk az embereknek, hogy a 2015 őszi állapotok nem fognak megismétlődni. Ennek érdekében kialakítottunk egy eszköztárt, kezdve a menekülést kiváltó okok leküzdésétől, az Európai Unió külső határainak következetes védelmén és a menedékkérelmek ottani elbírálásán át, egészen a Németországba irányuló bevándorlás évi 200 ezer menekültben való korlátozásáig" - mondta a politikus Münchener Merkurnak.

Arra a kérdésre, azzal vádolja-e az Európai Uniót, hogy az nem kötelezi el magát eléggé a külső határok védelme mellett, Seehofer a következőt válaszolta: "Teljes mértékben. És akkor még nagyon diplomatikusan fejezte ki magát. Az EU két év alatt még megközelítőleg sem tudta megoldani a külső határokon kialakult zűrzavart. Ez igen bosszantó.”- fejtette ki a bajor tartományi miniszterelnök.

Egy másik kérdésre, miszerint a Brexit (bejelentése) után vita alakult ki arról, hogy Brüsszelt újra ki kellene találni, Seehofer azt válaszolta, hogy ez egy fantasztikus ötlet. "Szabadkereskedelem, klímavédelem, biztonság és terrorizmus, az egész külpolitika - ezek a hatalmas témák európai ügyek lennének. És az Európai Bizottság pont ezekkel nem jut előbbre" - mondta.

Seehofer szerint "a bizottság nem a lényeges témákra koncentrál. És Brüsszelben nyáron tulajdonképpen nem történik semmi." Hozzátette, hogy nincs szükség több kompetenciára, amíg a meglévőket nem használják ki. "Legszívesebben odakiáltanék a brüsszelieknek - mondta -, hogy nem beszélni kell, hanem cselekedni!" - fűzte hozzá.

A szeptemberben esedékes Bundestag-választásokkal kapcsolatban feltett kérdésre, hogy kik lennének a számára legkívánatosabb koalíciós partnerek, Seehofer azt felelte, hogy a CDU, a CSU és a (liberális) Szabad Demokrata Párt (FDP). "Még akkor is, ha nem élek abban az álomban, hogy az FDP egy egyszerű koalíciós partner lenne." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS