2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszűnik az Európai Unió Bíróságának közvetlen hatásköre a Brexit után

2017. augusztus 23. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

Várhatóan 2019 tavaszán a szigetország kilép az Európai Unióból - derült ki a brit kormánynak a bíróság jövőbeni hatáskörével kapcsolatban megfogalmazott állásfoglalásából. A javaslatban szereplő "közvetlen" szó azonban teret biztosíthat annak, hogy az EU-bíróság döntései a kilépés után is szerepet játszanak a brit jogrendszerben.

A Nagy-Britanniában tartózkodó EU-s állampolgárok jogainak biztosítása érdekében a Brexit után is szükség lesz a luxembourgi testület döntéseire, fogalmazott a Európai Bizottság. A brit kormány azonban elveti ezt a gondolatot, és többször is kijelentette, hogy a tárgyalások egyik fő pontjának tekinti az EU-bíróság hatáskörének megszűnését az Egyesült Királyságban. Theresa May miniszterelnök szerint a Brexit után Nagy-Britannia kikerül a luxembourgi bíróság hatásköre alól, "teljesen független és szuverén ország lesz".

A brit kormány bízik abban, hogy az Európai Unió Bíróságának közvetlen hatásköre nélkül is, találnak olyan utat amely által az EU-s megállapodásokat érvényesíteni tudják. Ilyen lehetséges modellek a brit sajtó az egyeztető bizottságok- amilyenek például Svájc és az EU viszonyában működnek - vagy a választott bírók bevonása. Utóbbira példa a Kanada és az unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény.

A Brexitet bíróló brit kormánytagok szerint a szigetországban új bíróságok felállítása lesz szükséges, valamint a kereskedelmet és az állampolgárok jogait és biztonságát érintő kérdéskörökben is hatóságokat kell létrehozni, amely pótolja majd a luxembourgi testület hatáskörét.

Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) bírósága - amely Izland, Liechtenstein és Norvégia, illetve az EU egységes belső piaca közötti kapcsolatok felett őrködik - utalt arra, hogy a brit-európai uniós viszonyban is elláthatná ezt a feladatot. Az Európai Unió Bírósága őrködik az európai uniós jogszabályok alkalmazása és értelmezése felett a közösségben. Döntései kötelező érvényűek a tagországokra, így jelenleg Nagy-Britanniára nézve is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS