2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Egyesült Államok megvonja az egyiptomi támogatásokat

2017. augusztus 23. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

Az Egyesült Államok úgy határozott, hogy megvonja Egyiptomtól a 95,7 millió dolláros támogatást és továbbá visszatartja a 195 millió dollárnyi kiegészítő összeget. A döntést azzal magyarázták, hogy jelen helyzetben Egyiptomban nem érvényesülnek az alapvető emberi jogok és nem egy demokratikus társadalmi szerkezetként működnek.

Ezen lépés rámutat arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is együttműködésbe marad a biztonsági szervekkel, de mindezek mellett a Kairói hatóságok iránti csalódottságát is tükrözi a polgári jogokkal kapcsolatban, főként azon törvény életbe léptetése után, miszerint a civil szervezeti tevékenységek korlátozva vannak. Mindezek mellett nyomást gyakorolnak minden olyan nem állami szervvel szemben akik nem értenek egyet a hivatalos politikai nézetekkel, normákkal.

Az amerikai tisztviselők felháborítónak találták, hogy Abdel Fattah al-Sisi elnök engedélyezte ezen törvény életbe lépését. Csoportok és emberi jogi aktivisták tiltakoznak a törvény ellen, elmondásuk szerint ez a határozat megnehezíti és ellehetetleníti a jótékonysági szervek működését.

Az egyiptomi hatóságok korábbi nyilatkozatukban biztosították az Egyesült Államokat, hogy ezen törvényt miszerint ellehetetlenítik a non profit szervezetek működését, nem áll módjukba elfogadni.

A külügyminisztérium és Fehér ház szóvivője nem nyilatkozott ezen kérdés kapcsán. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS