2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia belügyminiszter: a radikálisok harmada pszichológiai problémákkal küzd

2017. augusztus 22. 17:02, utolsó frissítés: 17:08

A 2015-ben létrehozott nyilvántartás szerint Franciaországban eddig 17.400 radikálist regisztráltak, akik közül 12.000 személy komoly megfigyelés alatt áll.

Gérard Collomb francia belügyminiszter szerint az ezen listán szereplő személyek mintegy harmada valamilyen pszichológiai problémával küzd, mindemellett arra kérte a pszichiátriai intézményeket, miután augusztus 14-én egy ámokfutó belehajtott egy útszéli pizzéria épületébe Párizs közelében - egy kislány halálát és 12 ember sérülését okozva -, hogy azonosítsák be azon embereket, akiket képesnek gondolnak arra, hogy efféle akcióba kezdenének.

"Egyértelmű, hogy az orvosi titok szent. Ugyanakkor meg kell találni az eszközt ahhoz, hogy egyesek, akik súlyos zavarokkal küzdenek, ne tudjanak merényleteket végrehajtani" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter azt is elmondta, hogy a Sentinelle hadműveletet, amely értemében 7 ezer katona részt vesz a közintézmények és nyilvános események terrorkészültség miatti biztosításában, átszervezi a kormány. "Átszervezzük, hogy mobilisebb legyen. Ezt azt jelenti, hogy nem egyszerűen 7 ezer ember áll majd meghatározott helyeken, hanem talán 3500 meghatározott helyeken, 3500 pedig rugalmasabb módon tudja majd szavatolni például a lille-i bolhapiac biztonságát" – tette hozzá. Az elmúlt hónapokban hat alkalommal voltak járőröző katonák a terroristák célpontjai. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS