2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politikai tervet tett közzé a Vatikán a menekültek segítését illetően

2017. augusztus 21. 16:55, utolsó frissítés: 2017. augusztus 22. 14:27

Ferenc pápa felkéri a világ vezetőit, hogy segítsék jobban a menekülteket és a bevándorlókat. Ezen kijelentésével a pápa nyomást igyekszik gyakorolni a politikusokra, hogy lépjenek a jelenlegi helyzet ellen - írja az Independent.

A Vatikán közzétett egy olyan dokumentumot, amely azokat az irányelveket tartalmazza, amely szerint az egyes országoknak viszonyulniuk kellene a bevándorlókhoz, hogyan kezelniük kellene a menekültválságot. A dokumentum szerint több szolidaritásra és segítségre lenne szükségük a menekülteknek és a bevándorlóknak az utazásuk minden szakaszában, valamint javasolja egy humanitárius lánc létrehozását, amely segíti azokat az embereket, akik a háború elől próbálnak menekülni.

Az országok többet tehetnének a menekültekért a munka és az oktatás terén is, a pápa arra kéri a gazdagabb nemzeteket, hogy segítsék azokat a fejlődő országokat, amelyek a menekültválság terhét viselik.

Az ENSZ becslése szerint a lehetséges menekültek és bevándorlók 56 százaléka Afrikában és a Közel-Keleten él, ahol az infrastruktúra nem fejlődik és nincs lehetőségük kimenekülni, tehát a bevándorlók és menekültek csak 17 százaléka tartózkodik Európában.

Ferenc pápa tisztviselői azt nyilatkozták, hogy a menekültkérdés a Vatikán napirendi kérdéseinek központjában áll az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett.

Egy, a Vatikán által kiadott publikációban Ferenc pápa azt nyilatkozta, hogy minden embernek szüksége van az anyai szeretetre, de főként azoknak akik elhagyják otthonukat, egy jobb jövő reményében. Elmondása szerint a vezetők ideális hozzáállását négy szóban lehetne összefoglalni: üdvözölni, védeni, előmozdítani és integrálni. A feszültség nagy az államok között, mivel egyes országok az erőteljesebb fellépésre míg mások pedig a barátságosabb és befogadóbb hozzáállásra hajlanak.

A bevándorlók munkavállalásáról tett említésében, Ferenc pápa szerint, azok az országok, amelyek esélyt adnak ezeknek az embereknek, idővel rájönnek arra, hogy mekkora potenciál és lehetőség rejlik bennük, amely az adott közösség érdekeit is szolgálhatja.

Az egymástól elszakított családokat segíteni kell a befogadásban, a munkaadásban, a fejlődésben és abban, hogy az ily módon szétvált családok ismét egyesülhessenek - idézi a portál a pápát. (independent)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS