2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Államalapító Szent István királyra emlékeztek országszerte Magyarországon

2017. augusztus 20. 15:56, utolsó frissítés: 16:58

Államalapító Szent István királyra emlékeztek Magyarországon az augusztus 20-i ünnepségeken, több szónok a kereszténység értékeinek megőrzésére is felhívta a figyelmet. Áder János államfő átadta a Magyar Szent István Rendet Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek. Az ünnepi rendezvényeket több helyen befolyásolta a hűvös, esős, szeles idő.

A rendezvények a hagyományok szerint Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődtek a Parlament előtt vasárnap reggel. A zászlót katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében esős időben vonták fel. A tisztavatáson mondott Áder János kiemelte: a haza minden polgára azt várja a most esküt tett honvédektől, hogy legyen biztonságban "nemzetünk, otthonunk, személyes életünk", védjék meg "szabadságunk és önállóságunk" és biztosítsák közös nyugodt jövőnket.

A köztársasági elnök kiemelte: mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált.

Simicskó István honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: a haza semmivel sem pótolható értéket jelent mindannyiunk számára és amíg vannak olyan magyar fiatalok, akik a katonai hivatást választják és esküjük szerint akár életüket is feláldoznák az ország védelmében, "addig van nemzeti jövőnk".
A hűvös, esős idő ellenére több száz érdeklődő követte végig a délelőtti rendezvényeket. A tisztavatás után kezdődött légi és vízi parádén a ossz idő miatt elmaradtak az ejtőernyős ugrások.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Bonyhádon arról beszélt: Szent István király útján járva ma sincs más cél előttünk, mint keresztény, keresztyén értékrendünket büszkén vállalva, "országunk függetlenségéhez a jövőben is ragaszkodva építjük tovább nemzetünket".

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke Ópusztaszeren kiemelte: Szent István nagy műve - amit egy nemzet generációinak sora védelmezett - egy évezrede adja a magyarság együttélésének kereteit.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője Debrecenben azt mondta: Szent István öröksége kötelez bennünket, kijelölte az utat, amit több mint ezer éve bejárt Magyarország: "erős, független, keresztény nemzet és magyar emberek közössége, amely mindig befogadó, de ettől függetlenül mindig figyel arra, hogy a saját kultúráját, karakterét, örökségét, szabadságát megőrizze".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Budapesten, a Városligetben útnak indította a párt által kezdeményezett európai bérunióról szóló aláírásgyűjtést. Az ellenzéki pártelnök értékelése szerint változtatni kell, mert Magyarország nem érzi jól magát Európában.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap adta át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának a Múzeum utca 11. számú épület kulcsait. Kiemelte: Magyarország hálával tartozik I. Bartolomaiosz pátriárkának és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak, a most átadott épület pedig "szerény viszonzás", amely lehetőséget ad, hogy az egyház a jövőben is be tudja tölteni szolgálatát Magyarországon.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt: egy kormánynak azok a maradandó döntései, amelyek az ország történelmében és kultúrájában gyökereznek. Ilyen döntés volt, hogy Magyarország újra felvette és megerősíti kapcsolatát a keleti kereszténységgel és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal, hiszen a magyar nemzet életében mindig jelen volt a Kelet és a Nyugat.(MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS