2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sárlavina zúdult Sierra Leone fővárosára, akár 1000 áldozat is lehet

2017. augusztus 16. 15:34, utolsó frissítés: 15:34

Legkevesebb 310 ember meghalt a heves esőzések okozta földcsuszamlásban hétfőn a nyugat-afrikai Sierra Leone fővárosa, Freetown déli részén, a Regent hegyvidéki negyedben - közölte Patrick Massaquoi, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) egyik helyi szóvivője.

A BBC jelentése szerint a heves esőzés, s az ezt követő hegyomlás éjszaka csapott le Regent dombvidékes területére, így sok embert álmában ért a tragédia, s már nem tudott menekülni az iszaptömegtől, a lefelé hullámzó áradástól.

A halálos áldozatok száma tovább növekedhet, tekintve, hogy továbbra is tartanak a mentési munkálatok a városban, ahol az árvíz elborította és utcákat és házak tucatjait döntötte romba. Az életben maradt rokonok, ismerősök jelenleg is ásókkal próbálják felszámolni az áradások következtében kialakult sártömeget, annak reményében, hogy alatta elhunyt vagy életben maradt szeretteikre bukkanhatnak

A helyettes államelnök, Victor Bockarie Foh az első jelentések után úgy nyilatkozott, hogy százak fekszenek élettelenül az utcákon. Későbbi hírek háromszáz száz felettire teszik a halottak számát. Később az államelnök, Ernest Bai Koroma nemzetközi segítséget kért, az első izraeli mentőcsapatok pedig már meg is érkeztek. A Vöröskereszt adatai szerint több mint 600-an tűntek el az áradásban.

Afrika nyugati partjainál, a Guinea és Libéria között elhelyezkedő Sierra Leonéban ritka az ilyen természeti katasztrófa. Noha heves esőzések gyakorta érik a partmenti országot és az 1 milliós fővárost és 2015-ben volt már egy olyan áradás, mely tíz halálos áldozatot követelt - a mostanihoz hasonló özönvízre még a legidősebbek sem emlékeznek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS