2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfüggeszti tevékenységét a Földközi-tengeren az Orvosok Határok Nélkül

2017. augusztus 13. 09:54, utolsó frissítés: 09:54

Azért függesztjük fel tevékenységünket, mert az a benyomásunk, hogy komolyan kell venni a líbiai parti őrség fenyegető magatartását, és nem tehetjük ki semmilyen veszélynek munkatársainkat - magyarázta Loris de Filippi, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) olaszországi vezetője a mentőakciók leállítását a Reuters hírügynükségnek.

A líbiai hatóságok azzal vádolják a Földközi-tengeren tevékenykedő nem kormányzati szervezeteket (NGO), hogy együttműködnek az embercsempészekkel, és bejelentették, hogy kitiltják hajóikat az észak-afrikai ország partjai mentén létesített, 97 tengeri mérföld szélességű "kereső- és mentősávból".

Az Orvosok Határok Nélkül elutasította, hogy aláírja az olasz kormány által kidolgozott magatartási kódexet, amelyet több más segélyszervezet elfogadott. Filippi szerint Róma kriminalizálni akarja a Földközi-tengeren mentést végző NGO-kat.

A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek hajói nem léphetnek be Líbia felségvizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük. Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS