2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elemzők és a sajtó sem valószínűsítik a koalíciós válságba került szlovák kormány szétesését

2017. augusztus 08. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

Sem a pozsonyi lapokban kedden megjelent véleményírások, sem pedig az általuk megszólított elemzők nem tartják valószínűnek, hogy Robert Fico kormányának széteséséhez, illetve előrehozott választásokhoz vezetne a koalíciós válság, amelynek rendezéséről délelőtt tíz órakor kezdett tárgyalni a kormányfő által összehívott koalíciós tanács.

A szlovák kormánykoalíció azután került válságba, hogy hétfőn a kormányzó szövetségben részt vevő második legerősebb szlovák tömörülés, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko egyoldalúan és teljesen váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést, arra hivatkozva, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása.

A lépést Robert Fico miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke abszurdnak nevezte, és a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is érthetetlennek minősítette.

A helyzetről hétfőn az éjjeli órákban tanácskozott Robert Fico pártjának legfelsőbb vezetése, amely a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség meg nem erősített információi szerint azt a döntést hozta, hogy nem fog engedni Andrej Danko követeléseinek.

Még a koalíciós tanács ülésének kezdete előtt, kedden összeült az SNS elnöksége is, amelynek a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által megszólaltatott Andrej Hrnko alelnök szerint nem volt tudomása arról, hogy mi vezette a pártelnököt a koalíciós szerződés felmondására. Hrnko a TASR-nak azt mondta: adtak ugyan bizonyos mandátumot a pártelnöknek arra, hogy tárgyalásokat folytasson, ám azt nem tudják, mi vezette Dankót arra, hogy éljen ennek a "legszélsőségesebb változatával".

"Nem eszik olyan forrón a kását, még kevésbé az SNS politikai konyháján" - vélekedett a koalíciós válság lehetséges kimeneteléről a baloldali pozsonyi Pravdának nyilatkozva Michal Horsky politológus, aki szerint az SNS elnökének lépése "asztalcsapkodás", és aligha vezet majd a kormány széteséséhez és előrehozott választásokhoz. Inkább elképzelhető szerinte, hogy a kabineten belüli személycserék lesznek. Horsky úgy fogalmazott, hogy a "forró kása" hamarosan lehűl, annál is inkább mert a jelenlegi kormánynak nincs valós alternatívája, mivel az ellenzék nem képes kormányalakításra.

Nem tart a kormány bukásától Pavel Haulík, az MVK közvélemény-kutató ügynökség vezetője sem, aki a pozsonyi Hospodárské Noviny gazdasági-közéleti lapnak nyilatkozva azt mondta: Danko alighanem csak a koalíción belüli viszonyok "átformálását" szeretné, s nem kell bonyolult politikai játszmára számítani, mivel túlságosan sok kockázatot hordozna az SNS számára, szemben azzal a kevéssel, amit elérhetne vele.

Hasonlóképpen vélekedik keddi véleménycikkében a liberális pozsonyi Sme kommentátora, Peter Schutz is, aki Danko borította az asztalt című írásában leszögezi: bár merészség lenne azt feltételezni, hogy a koalíciós válság résztvevőit a racionalitás vezeti, de az egyszerű számítás azt mutatja, hogy egyiküknek sem áll az érdekében a hatalomgyakorlást bizonytalanságra cserélni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS