2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy szenátor szerint tíz éven belül egyesülhet a két Írország

2017. augusztus 03. 14:48, utolsó frissítés: 14:48

Tíz éven belül népszavazást tarthatnak Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország egyesítéséről egy ír parlamenti bizottság és az azt képviselő szenátor szerint.

A sziget békés egyesítéséről szóló tervek vázát az ír törvényhozás egyik bizottsága fektette le, a testület sürgette a brit és az ír kormányt, hogy tegyen előkészületeket a referendum elkövetkező évtizedben való megtartására - idézte csütörtökön a The Times a testület állásfoglalását, valamint a bizottság szóvivőjét, Mark Daly szenátort. Az ellenzéki Fianna Fáil (Republikánus Párt) politikusa hozzátette, az ír kormánynak politikai és gazdasági értelemben is felkészültnek kell lennie egy jövőbeni népszavazás "pozitív kimenetelére".

Mint mondta, a brit európai uniós tagság megszűnése, a Brexit tanulsága, hogy "addig nem kérdezünk, míg fel nem készültünk minden lehetséges válaszra". A politikus ezzel arra utalt, hogy a tagságról szóló tavalyi brit népszavazás eredménye - a kilépést pártolók győzelme - váratlanul érte a politikai elitet.

Az ír parlamenti bizottság sürgette a konzervatív brit kormányt, hogy a kilépési tárgyalásokon alkudjon ki különleges státust Észak-Írországnak, és hangsúlyozta, hogy el kell kerülni az útlevél-ellenőrzés bevezetését Írország és Észak-Írország között.

A testület emellett javaslatot tett egy második New Ireland Forum létrehozására. Az első 1983-1984-ben működött a brit politikában szemérmesen csak Bajok (The Troubles) néven emlegetett (a hatvanas évek végétől az 1998-as nagypénteki megállapodásig tartó) észak-írországi felekezeti erőszak leküzdésének előmozdítására.

Brit részről Conor McGinn, a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt politikusa, az Írországgal és a Nagy-Britanniában élő írekkel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke a londoni parlamentben üdvözölte az ír javaslatot.

Szerinte a Brexit miatt az ír kérdés a politikai napirend fontos eleme a westminsteri politikának, és egyre többen látják úgy, hogy az ír egység nem a távoli jövő kérdése. Ezért hasznos lehet már most elkezdeni a tervezést - idézte a The Times az amúgy Észak-Írországból származó politikust. Mint mondta, amennyiben Theresa May konzervatív kormánya továbbra is kitart a "kemény Brexit" mellett - ami az észak-írek többsége által szerinte elképzelhetetlennek tartott határellenőrzés visszaállításához vezetne -, egyre többen támogatják majd az ír egységet, nemcsak az ír szigeten, hanem Nagy-Britanniában is.

A torykat kormányképes többséghez segítő legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) közölte, nem venne részt egy újabb New Ireland Forum munkájában. Egy másik észak-írországi erő, az Ulsteri Unionista Párt pedig kívánságlistának nevezte az ír bizottság által szerdán kibocsátott dokumentumot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS