2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájkba lépett Venezuela, az amerikaiak szankcionálnak

2017. július 27. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Az amerikai kormányzat szankciókat jelentett be Venezuela 13 volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselője ellen, miközben Caracas részlegesen megbénult helyi idő szerint szerda reggel, amikor megkezdődött az ellenzék által meghirdetett, két napra elhatározott általános sztrájk - jelentették hírügynökségek.

A szankciókkal sújtottak között volt kormányzati tisztségviselők, a hadsereg és az állami olajvállalat vezető tisztségviselői is megtalálhatók, és érintik a büntető intézkedések Elias José Jaua Milano volt szocialista alelnököt, aki jelenleg az alkotmányozó nemzetgyűlés bonyolító elnöki bizottság vezetője, valamint Iris Valera volt minisztert is. Az indoklás szerint valamennyiükre emberi jogi visszaélések vagy korrupció miatt szabták ki a szankciókat. Ugyanakkor a venezuelai gazdaság egyes szektorait, köztük az életfontosságú olajipart egyelőre nem érintenek büntető intézkedések, bár Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a szankciók nyilvánosságra hozatalát kísérő közleményében leszögezte: a szankciók a továbbiakban érinthetnek még bárkit, akit a vasárnap tartandó alkotmányozó nemzetgyűlésbe beválasztanak.

Elemzők a szankciókat úgy értékelik, mint az amerikai kormányzat jelzését Nicolás Maduro venezuelai elnöknek, akit Washington folyamatosan bírál önkényuralmi törekvései miatt. Az amerikai kormányzat bírálja a Venezuelában most vasárnapra összehívott alkotmányozó nemzetgyűlést is, amelynek - washingtoni megítélés szerint - Maduro elnök hatalmának bebetonozása a célja.

A szankciók ezúttal is az érintettek esetleges amerikai javainak és bankszámláinak befagyasztását jelentik, valamint a szankcióval sújtottak nem folytathatnak kereskedelmi tevékenységet amerikaiakkal.

Caracasnak főként azokban az előkelő keleti kerületeiben voltak útlezárások és boltbezárások, ahol az ellenzék hagyományosan erős, és a városrész ellenzéki kormányzás alatt áll. A város munkások lakta nyugati kerületeiben viszonylag nyugalom van, az üzletek kinyitottak. A központban nagyjából rendben közlekedik a metró, de kevesen veszik igénybe. Az utakon a reggeli órákban kicsi volt a forgalom, de a sztrájk egyelőre csak fél gőzzel folyik - állapította meg a spanyol hírügynökség tudósítója.

A brit hírügynökség újságírója azt vette észre, hogy "kisebb a lelkesedés", mint az egy héttel korábbi 24 órás sztrájk alatt, amelyben milliók vettek részt.

Az ellenzéki megmozdulás csütörtök éjfélig tart, ugyanaddig, amíg az alkotmányozó nemzetgyűlési választások kampánya. A venezuelaiaknak a felmérések szerint 70 százaléka elutasítja ezt a választást, amelynek következménye az alkotmány átírása lehet a kormányzó szocialista párt javára. A választás vasárnap lesz, a kormány 230 ezer katonát mozgósít a védelmében. A nemzeti gárda alakulatait szerdán is bevetették az úttorlaszok felszámolására.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: a venezuelai politikai feszültség fokozódása következtében már eddig is rengetegen vesztették életüket, és nagyon sokan sérültek meg a szinte mindennapossá vált tüntetéseken, ezért legfőbb ideje véget vetni az erőszaknak. Mint írta, a venezuelai társadalom megosztottan vélekedik az alkotmányozó gyűlés összehívásáról, ami így azzal a kockázattal jár, hogy az országban tovább fognak éleződni az ellentétek és szaporodni fognak az összetűzések. Kijelentette: az EU elvárja: a venezuelai hatóságok tiszteletben tartsák az ország alkotmányát és a jogállamiságot, továbbá hogy garantálják az alapvető jogokat és szabadságjogokat, beleértve a békés tüntetéshez való jogot is.

Leopoldo López, a venezuelai ellenzék egyik vezető alakja felszólította szerdán a hadsereget, hogy tagadja meg a Maduro által kezdeményezett alkotmányozó gyűlést.

Az erről szóló hírügynökségi jelentés nem említi, hogy pontosan mit jelenthet az alkotmányozó gyűlés megtagadása, illetve hogy López puccsra szólítja-e fel a katonaságot.

"Arra kérem önöket, hogy ne legyenek cinkosok a köztársaság elpusztításában, az alkotmányos csalásban és az elnyomásban" - húzta alá Lopez, aki nemrég szabadult a börtönből, és jelenleg házi őrizetben van. Egyben biztosította a katonákat afelől, hogy bírják a nép és az alkotmány támogatását.

A hadsereg jelenleg a rendkívül népszerűtlen Maduro legfőbb támasza.

Hasonló üzenetet intézett a venezuelaiakhoz Louisa Ortega főügyész is, aki az államapparátuson belül a belső ellenállás vezéralakja lett az elmúlt hónapokban.

"Szembe kell szállni az alkotmányozó gyűléssel. Venezuelaiak! Tudniuk kell, hogy a visszaélések és üldöztetés közepette mindvégig kitartok önök mellett" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Ortega, aki szerint az alkotmány megváltoztatásának egyetlen célja azok elnyomása, akik nem értenek egyet a kormánnyal.

Ortegát árulással vádolja a kormány.

Titkos ügynökök tartóztattak le két, az ellenzékhez közel álló bírát - közölte Twitter-oldalán a caracasi parlament.

Jesus Rojas Torres és Zuleima Gonzales bírákat a latin-amerikai ország keleti felében fogták el. Mindketten tagjai az ellenzék által néhány napja létrehozott párhuzamos legfelsőbb bíróságnak. Letartóztatásukkal a bírói testületnek már három tagja van őrizetben.

A jobboldali ellenzék által uralt venezuelai parlament múlt pénteken nevezte ki a legfelsőbb bíróság 33 új tagját, akiket azután fel is esketett Julio Borges, a törvényhozás elnöke.

A parlament azzal indokolta az új bírák kinevezését, hogy 2015 decemberében az akkori kormánytöbbség törvénysértően választotta meg a testület 13 tagját.

Maduro azonnal kilátásba helyezte, hogy a lehető legkeményebben fog eljárni a párhuzamos legfelsőbb bíróság tagjaival szemben. (mti összefoglaló)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS