2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akár halálra is ítélhetik a mexikóiakat a kamionba zsúfoló texasi sofőrt

2017. július 25. 09:01, utolsó frissítés: 09:01

Tíz főre emelkedett az illegális bevándorlókat csempésző texasi kamiondráma áldozatainak száma: egy mexikói férfi hétfőn a kórházban halt meg. A kamionból kimentettek mindegyikét egyelőre még kórházban ápolják, közülük tizenhétnek életveszélyes az állapota.

A texasi hatóságok már vasárnap este jelezték, hogy tovább növekedhet a halálos áldozatok száma, a kimentettek jó része ugyanis kiszáradt vagy hőgutát kapott.

A texasi San Antonióban vasárnap hajnalban, a Walmart áruházláncolat parkolójában találtak rá az illegális bevándorlókat csempésző, sofőr nélküli kamionra. Az áruház egyik alkalmazottja hívta ki a rendőrséget, miután a kamionból az egyik férfinak sikerült kiszabadulnia, és vizet kért az áruházban.

A csúcshőmérséklet San Antonióban vasárnap 37,8 Celsius-fok volt - árnyékban -, de a magas páratartalom miatt még elviselhetetlenebbnek érződött a hőség. A teherautóban ennél jóval kibírhatatlanabb forróság uralkodott, ráadásul az utasoknak vizük sem volt.

A sofőr, a 60 éves floridai James Matthew Bradley előzetes letartóztatásban van, s hétfőn már meg is kellett jelennie egy szövetségi bíróság előtt. A vasárnap esti információkkal ellentétben a vádemelés még nem történt meg, de várhatóan embercsempészet és egyéni pénzügyi haszonszerzés miatt emelnek vádat ellene. A CBS televízió információi szerint akár halálra is ítélhetik.

A legutóbb 2003-ban, hasonlóképpen illegális bevándorlók csempészete miatt, 34 évi börtönre ítéltek Texasban egy sofőrt.az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) ügyvezető igazgatója hétfői nyilatkozatában leszögezte: "jóllehet, a sofőr őrizetben van, de garantálhatom, hogy még több ember ellen indítunk majd eljárást". Homan szerint egyébként nem valószínű, hogy a kamion a mexikói oldalról jött át, a nyomozás eddigi adatai szerint az illegális bevándorlók gyalog szöktek át a határon, s a texasi oldalon várták őket. A bevándorlók abban a hitben éltek, hogy megmenekültek és a kívánt helyre szállítják majd őket.

Közben megkezdődött a nyomozás, amelynek irányítását a szövetségi belbiztonsági minisztérium vette át.

Tart még a tragédia túlélőinek kikérdezése, de az már kiderült, hogy a San Antonio egyik áruházának parkolójában talált kamionban négy 10-17 év közötti gyermek volt.

San Antonio mexikói konzulja, Reyna Torres megerősítette, hogy a halálos áldozatok és a túlélők között vannak mexikói állampolgárok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS