2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiengedik a börtönből O.J. Simpsont

2017. július 21. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

Október elején kiengedik a börtönből O.J. Simpsont. Az amerikaifutball egykori csillaga, filmsztár csoportos fegyveres rablásért és testi sértésért került rácsok mögé, 2008-ban több mint harminc év szabadságvesztésre ítélték. Ügyében csütörtökön tartott meghallgatást a nevadai kegyelmi bizottság, és jó magaviselete miatt úgy döntött, hogy kilenc év után szabadulhat.

A 70 éves híresség többször is köszönetet mondott a döntésért, és sajnálatát fejezte ki a 2007-ben elkövetett bűncselekményért. Hangoztatta azonban, hogy nem fogott fegyvert senkire és semmilyen formában nem fenyegetőzött. Az áldozatok egyike ezt meg is erősítette Simpson meghallgatásán.

Amikor 1994. június 12-én Los Angeles-i háza előtt halálra szurkálva találtak rá Nicole Brown Simpsonra (a torkát is elmetszették) és barátjára, Ron Goldmanra, a gyanú rögtön rá terelődött, és a helyszínen gyűjtött bizonyítékok is ellene szóltak. O. J. előbb elmenekült, búcsúlevelet írt, majd végül - élőben közvetített üldözés után - feladta magát. 1995. január 24-én kezdődött, teljes médianyilvánosság előtt zajló kettős gyilkossági pere, "az évszázad pere" hónapokon át lázban tartotta az Egyesült Államokat, míg végül 1995. október 3-án megszületett az ítélet: O. J. Simpsont az esküdtek négyórás tanakodás után felmentették. Simpson fekete, az áldozatok pedig fehérek voltak, így horribilis pénzért dolgozó sztárügyvédei a "faji kártyára", a Los Angeles-i rendőrség feketékkel szemben táplált előítéleteire építették fel a védelmét, amely olyan hatásosnak bizonyult, hogy elítélése esetén faji zavargások kitörésétől lehetett tartani. A zavargások elmaradtak, de a kedélyek nem csillapodtak: a közvélemény egyik felének szemében az igazságügy emberei "fajüldözők" maradtak, a másik fele viszont nem hitt ártatlanságában.

Az O. J.-ügy 1996-ban került ismét az igazságszolgáltatás elé. A hozzátartozók által indított, ezúttal a nyilvánosság teljes kizárásával lefolytatott polgári peres eljárásban Simpsont tettlegesség és az áldozatok jogellenes halála miatt 1997-ben 33,5 millió dollár vagyoni kártérítésre ítélték, ami gyakorlatilag bűnössége elismerését jelentette.

Simpson 2006-ban költségei fedezésére publikálni akarta If I Did It (Ha én tettem volna) című könyvét, amelyben megírta, hogyan követhette volna el a gyilkosságokat, ha ő tette volna. (Pszichológusok szerint tettét közvetve beismerve a valóságot vetette papírra.) A közfelháborodás miatt a kiadó visszalépett, de 2007-ben a Goldman családnak megítélt kiadási jogokkal, a család kommentárjaival és a magyar származású forgatókönyvíró, Pablo Fenjves közreműködésével, if I DID IT: Confessions of the Killer (ha ÉN TETTEM: A gyilkos vallomásai) címmel mégis megjelent.

Közben többször is meggyűlt a baja a törvénnyel. 2007 szeptemberében Las Vegasban csoportos fegyveres rablással akarta visszaszerezni egy gyűjtőtől egykori sportrelikviáit. Letartóztatták, aztán óvadék ellenében szabadlábra, majd 2008 elején ismét vizsgálati fogságba helyezték, végül októberben fegyveres rablás és emberrablás vádjában bűnösnek találták, és december 5-én 33 év börtönre ítélték. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS