2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötelezettségszegési eljárást indított az EB Magyarország ellen a civiltörvény miatt

2017. július 13. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt.

A brüsszeli testület közölte: úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott jogszabály ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak.

A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az ismertetett kifogásokra. Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően - ha szükséges - a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.

A felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást ugyanakkor újabb szakaszba léptette az EB. Ez az indokolással ellátott vélemény.

Magyarországnak mostantól egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, mely a bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU), különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS