2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összecsapások voltak Hamburgban a G20-csúcs előtt

2017. július 07. 08:57, utolsó frissítés: 09:01

Összecsaptak a rendőrökkel szélsőbaloldali tüntetők csütörtökön Hamburgban, a G20 csoport csúcstalálkozójának előestéjén.

A G20 - Üdv a pokolban (G20 - Welcome to Hell) nevű tüntetés helyi sajtóbeszámolók szerint nagyjából egy órán keresztül feszült, de erőszakmentes légkörben zajlott. 20 óra körül azonban feketébe öltözött, arcukat a német szabályok ellenére eltakaró demonstrálók tűzijátékokat gyújtottak és kövekkel, palackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, akik paprikaspray-vel és vízágyúk bevetésével válaszoltak.A hamburgi rendőrség közleménye szerint megtámadták szóvivőjüket is, aki ugyan nem sérült meg, de el kellett hagynia a helyszínt.

Ralf Martin Meyer, a hamburgi rendőrség vezetője az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy megpróbálták leválasztani a fekete ruhás, maszkot viselő tüntetők csoportját - az úgynevezett fekete blokkot - a békés demonstrálók tömegétől, ami "kaotikus jeleneteket" eredményezett.

Hozzátette, hogy a tüntetés feloszlatása után egész éjjel lehet számítani erőszakos demonstrálók "decentralizált akcióira".
A rendőrség a Twitter-oldalán közölte, hogy a város különböző pontjain rendőröket támadnak meg és gyújtogatnak. Egyben felszólították a lakosságot, hogy tartsanak távolságot az erőszakoskodóktól.

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport pénteken kezdődő kétnapos csúcstalálkozójára 29 nagyobb megmozdulást szerveztek a globalizáció jelenlegi formáját elutasító német és nemzetközi civil szervezetek, szakszervezetek és szélsőbaloldali csoportok. A tüntetések napok óta követik egymást, csütörtök estig többnyire békésen zajlottak le.A rendőrség eleve a leginkább kockázatos tüntetésként tartotta számon a G20 - Üdv a pokolban demonstrációt, és nagy erőkkel készült a rendbontókkal szembeni fellépésre.
A csúcstalálkozó biztosítására mintegy 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgba más német tartományokból és külföldről. Ez az eddigi legnagyobb szabású rendőri művelet az elővárosokkal együtt több mint ötmillió lakosú észak-németországi kikötővárosban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS