2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtámadták a venezuelai parlamentet, képviselőket vertek a kormánypárti tüntetők

2017. július 06. 09:11, utolsó frissítés: 09:11

Az amerikai külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a venezuelai parlament megtámadását.

A Heather Nauert külügyi szóvivő által szerda este kiadott közlemény leszögezi: "a függetlenség ünneplése közepette elkövetett erőszak támadás a demokratikus elvek ellen, amelyek oly értékesek voltak a Venezuela függetlenségéért 206 esztendővel ezelőtt harcoló férfiak és nők számára".

A külügyminisztérium szóvivője arra szólította fel a venezuelai kormányt, hogy vegye védelmébe a parlamentet, biztosítsa, hogy a kilencórás blokádban megsebesültek megfelelő orvosi ellátást kapjanak, és a támadókat vonják felelősségre. A közlemény egyúttal arra is felszólít minden érintett felet, hogy "mondjon le az erőszakról".

Venezuelában szerdán ünnepelték a függetlenség napját, és Nicolás Maduro elnök hívei tüntetést szerveztek a parlament épülete elé. Az országban a törvényhozás az egyedüli intézmény, ahol az ellenzék van többségben. A kormánypárti tüntetők közül többen bejutottak az épületbe is, ahol petárdákat robbantottak és több képviselőt megvertek. A hatóságoknak a támadás után kilenc órával sikerült kiüríteniük az épületet.

Az evakuálás előtt néhány perccel Julio Borges parlamenti elnök azt mondta, hogy összesen 350 ember – politikus, képviselő, újságíró és a függetlenség napi ünnepre érkezett vendég – rekedt az épületben. Öt képviselő és a törvényhozás hét alkalmazottja sérült meg. Burges lövöldözésről is beszámolt, és azt mondta, hogy vérfoltok borítják belül a törvényhozás épületét, a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, és az övét is tönkretették. "A venezuelai erőszaknak van kereszt- és vezetékneve: Nicolás Maduro" – fogalmazott a parlamenti elnök.
A történteket több latin-amerikai ország, köztük Argentína, Brazília, Kolumbia és Mexikó is elítélte. Nicolás Maduro is elítélte az erőszakcselekményeket, és a történtek kivizsgálására utasította a hatóságokat. "Békét akarok Venezuelában. Senkitől sem tűrök el erőszakot" – mondta az államfő. Hasonló tartalmú közleményt adott ki a kormány is.

Az incidensre olyan időszakban került sor, amikor az ország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági és politikai válságát éli: egymást követik a Maduro elnök távozását követelő tüntetések, amelyek az elmúlt három hónapban 91 halálos áldozatot követeltek.

Az amerikai külügyi szóvivő a közleményben kiemelte: az Egyesült Államok elítéli a venezuelai kormány fokozódó önkényuralmi törekvéseit és az alkotmányozó országgyűlés összehívását, amelyet "Venezuela demokratikus intézményei kiüresítésének" tart.

A közleményben Washington felszólította a venezuelai kormányzatot, hogy tartsa magát a tavaly ősszel, a Vatikán segítségével megindított párbeszédben vállalt kötelezettségeihez. Vagyis "tartson mielőbb szabad és hiteles választásokat, tartsa tiszteletben az alkotmányt és a nemzetgyűlést, valamint azonnal és feltételek nélkül bocsássa szabadon a politikai foglyokat".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS