2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát az észak-koreai rakétakísérlet miatt

2017. július 05. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Az ENSZ Biztonsági Tanács ülésének összehívását kezdeményezte az Egyesült Államok az újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt – közölte kedden az amerikai ENSZ-misszió egyik szóvivője.

Az amerikai misszió szóvivője azt mondta, hogy a 15 tagú ENSZ-testület várhatóan szerdán tanácskozik zárt ajtók mögött. Diplomaták szerint helyi idő szerint szerdán délután három órakor ül össze a BT.

Észak-Korea kedden az ország nyugati részéből lőtt ki újabb ballisztikus rakétát, ami a Japán-tengerbe csapódott. A japán kormány korábban már közölte, hogy a rakéta, kilövése után negyven perccel, több száz kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe.

Néhány órával a rakétakísérlet után jelentette be Észak-Korea, hogy most először hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával. Az észak-koreai állami média azt állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

Az amerikai hadsereg korábban azt közölte, hogy Észak-Korea szárazföldi telepítésű, közepes hatótávolságú rakétát bocsátott fel annak ellenére, hogy interkontinentális rakétáról tájékoztatta a nyilvánosságot. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azonban helyi idő szerint kedd este közleményében megerősítette, hogy Észak-Korea valóban interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt.

Válaszul az újabb rakétakísérletre az amerikai és a dél-koreai hadsereg szerdán hadgyakorlatot hajtott végre Dél-Korea partjainál, Atacms típusú amerikai harcászati és Hyunmoo típusú dél-koreai rakétarendszerekkel, amelyek az amerikai hadsereg szerint gyorsan bevethetők, és nagy pontosságú csapásokat tudnak végrehajtani Észak-Korea területén bármilyen időjárási viszonyok között.

Az interkontinentális rakéta tesztjével Észak-Korea nagy előrelépést tett rakétaprogramjában. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy képes tömegpusztító fegyvert célba juttatni az Egyesült Államok területére, legalábbis egész Alaszka elérhetővé válik számára.

A nemzetközi közösség heves elutasítással reagált a rakétakísérletre. Hírügynökségek idézték szerdára virradóra António Guterres ENSZ-főtitkárt, aki ugyancsak határozottan elítélte a rakétakísérletet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS