2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már kilencvenen haltak meg a venezuelai rendszerellenes tüntetésekben

2017. július 05. 09:38, utolsó frissítés: 11:25

Kilencvenre nőtt a venezuelai rendszerellenes tüntetések halálos áldozatainak a száma, s a hatóságok több mint 3600 embert vettek őrizetbe az április eleje óta tartó ellenzéki megmozdulások idején – közölte helyi idő szerint kedden a venezuelai főügyész és egy jogvédő szervezet.
Alfredo Romero, a Venezuelai Büntetőjogi Fórum nevű civil jogvédő szervezet vezetője keddi Twitter-bejegyzésében számolt be arról, hogy április 1-jétől július 4-ig 3616 tüntetőt vettek őrizetbe, és közülük 1141-et helyeztek előzetes letartóztatásba. Romero szerint 452 embert állítottak katonai bíróság elé, és 438 embert "politikai fogolynak" tart a szervezet.

Luisa Ortega Díaz főügyész ugyanaznap számolt be arról, hogy 90-re emelkedett a rendszerellenes tüntetések halálos áldozatainak a száma.

A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuelát súlyos gazdasági válság és példátlan infláció sújtja az olajárak zuhanása és a rossz gazdálkodás miatt. Hiány van a legalapvetőbb árucikkekből, élelmiszerekből, gyógyszerekből, és a gyermekhalálozás 30 százalékkal nőtt.

Április eleje óta országszerte folyamatosak az új választásokat követelő, gyakran erőszakba torkolló tüntetések, amelyeket az váltotta ki, hogy a legfelsőbb bíróság megpróbálta kiterjeszteni Nicolás Maduro államfő jogköreit, és korlátozni az ellenzéki többségű parlament hatásköreit. Maduro az alkotmány reformjával akarja megoldani a belpolitikai válságot, az ellenzék viszont új választásokat követel, és azzal vádolja a szocialista államfőt, hogy diktatúrát akar teremteni a súlyos politikai és gazdasági gondokkal küszködő országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS