2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea a Japán-tengerbe lőtt egy rakétát. Trump: ennek a pasasnak nincs jobb dolga?

2017. július 04. 08:58, utolsó frissítés: 08:58

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki kedden nyugati részéről a Japán-tenger irányába; a rakéta feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott a tengerbe. Az újabb észak-koreai rakétakísérletről szinte egy időben adott hírt a dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium.

A ballisztikus rakétát - amelynek típusa egyelőre nem ismert - helyi idő szerint fél tíz körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északnyugatra, a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről.

Szuga Joszihide japán kormányszóvivő közölte, hogy a rakéta negyven perccel később, több száz - a dél-koreai hadsereg szerint 930 - kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében. Szuga szerint a Japán kormány ezt újabb, elfogadhatatlan provokációnak tartja, és tiltakozását fejezte ki emiatt Phenjannál.

Mun Dzse In dél-koreai államfő sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, miután tudomást szerzett az újabb rakétaindításról.

Észak-Korea az elmúlt hetekben több rakétakísérletet hajtott végre. Hírügynökségek a keddi kísérlettel összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy három nap múlva kezdődik a G20-as országcsoport vezetőinek kétnapos hamburgi csúcstalálkozója, amelyen az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezetői külön azt is megvitatják, hogyan lehet megfékezni az észak-koreai atom- és rakétaprogramot.

Kapcsolatba hozzák az észak-koreai rakétatesztet azzal is, hogy július 4-én, kedden ünneplik az Egyesült Államokban a függetlenség napját. Az előző években is előfordult, hogy Észak-Korea ekkortájt hajtott végre rakétakísérleteket.

Donald Trump amerikai elnök Twitteren azt írta a rakétateszttel kapcsolatban: "ennek a pasasnak nincs jobb dolga az életben?" Hozzátette azt is, nem hiszi, hogy Dél-Korea és Japán sokáig tűri még ezt, és reméli, hogy Kína közbeavatkozik. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS