2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

18 halottja van a hétfő reggeli németországi buszbalesetnek

2017. július 03. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

Súlyos balesetet szenvedett és teljesen kiégett egy autóbusz hétfő reggel Németországban, az A9-es autópályán, Bajorországban, 30 ember megsérült, 18 eltűnt. A mentési munkálatok végeztével, délutánra kiderült, hogy az eltűntként nyilvántartott emberek mind bennégtek a buszban.

A baleset a Münchent Berlinnel összekötő autópálya Stammbach melletti szakaszánál történt a reggeli csúcsforgalom idején. A turistákat szállító busz nekirohant egy nyergesvontatónak, amely alacsony sebességgel, egy feltorlódott kocsisor végén haladt.

Az ütközés után a busz kigyulladt. A lángok átterjedtek a nyergesvontatóra, amelynek vezetője sértetlenül túlélte a balesetet. Az autóbuszból csak a váz maradt meg. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

A buszon 46 utas és két sofőr tartózkodott, észak felől Nürnberg felé tartottak. A régió - Oberfranken (Felső-Frankföld) - rendőrkapitányságának adatai szerint az utasok 41 és 81 év közötti német állampolgárok, többnyire Szászország tartományból származnak.

Harminc embernek sikerült kimenekülni a lángok közül. Valamennyien megsérültek, többen súlyosan. Két embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

A buszban rekedt emberek mind meghaltak, köztük volt az egyik vezető is. A 66 és 81 év közötti férfiak és nők maradványait délután emelték ki az elszenesedett roncsból, azonosításukat az igazságügyi orvosszakértők és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) specialistái végzik el - áll a rendőrségi közleményben, amely szerint a mentésben több mint kétszázan vettek részt, és a mentők és rendőrök munkáját az országos katasztrófavédelmi szervezet (THW) szakemberei is segítették.

Német hírportálok beszámolói szerint egy csoport nyugdíjas szenvedett szerencsétlenséget. A szászországi Drezda környékéről és Brandenburg tartományból származnak. Az olaszországi Garda-tóhoz indultak üdülni.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a helyszínen tájékozódott a baleset körülményeiről és a mentési munkálatokról. Joachim Herrmann nyilatkozatában kiemelte, hogy egyes autóvezetők elfogadhatatlan felelőtlenséggel akadályozták az úgynevezett mentősáv kialakítását. Hangsúlyozta, hogy az autópályákon és autóutakon közlekedőknek - torlódáshoz érve - kötelező a félrehúzódás, hogy az így kialakuló biztonsági folyosón a mentésben résztvevő járművek elérhessék a baleset helyszínét.

Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy más ügyben közösen tartott berlini sajtótájékoztatón kifejezték együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóinak, mielőbbi teljes gyógyulást kívántak a sebesülteknek és megköszönték a mentésben résztvevők munkáját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS