2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovénia javára döntött a nemzetközi bíróság a horvát-szlovén határvitában

2017. június 29. 17:26, utolsó frissítés: 17:26

Szlovénia javára döntött a Horvátországgal fennálló határvita ügyében eljáró hágai nemzetközi döntőbíróság csütörtökön, az ítélet értelmében módosítani kell a Pirani-öböl közepén húzódó határvonalat, hogy a szlovénok ne csak horvát területi vizeken keresztül tudjanak kijutni az Adriai-tengerre.

Gilbert Guillaume, az öttagú bírói testület elnöke a döntést ismertetve közölte, hogy a Pirani-öböl jelentős részének szlovén fennhatóság alá kell kerülnie, más vitatott területeket viszont Horvátországnak ítéltek, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát.

A két állam a függetlenségük óta nem tudott megegyezésre jutni a tengeri határukról. Ezért Szlovénia két éven át blokkolta a horvátok EU-s csatlakozási tárgyalásait. A két ország 2009-ben fordult a nemzetközi bírói fórumhoz, Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan visszalépett a döntőbírósági rendezésétől, mondván, hogy Ljubljana megszegte az előírásokat azzal, hogy kiszivárgott hírek szerint lobbizott a Pirani-öböl kétharmadának megszerzéséért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS