2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izraeli kórházakat ért hackertámadás

2017. június 29. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

Több izraeli kórházat hackerek vettek célba szerda éjjel, de a támadást visszaverték, és az egészségügyi intézmények már rutinszerűen működnek - értesült a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja csütörtökön.

A kiberbűnözők a több országon átsöprő hackertámadás részeként Izraelben is kórházi számítógépeket fertőztek meg, de a szakemberek azonnal megoldották a bajokat, és a támadás nem okozott maradandó károkat a kórházak infrastruktúrájában, sem fennakadást az intézmények folyamatos működésében.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint nyolc kórház ötven számítógépe került veszélybe, amelyeket a biztonság kedvéért azonnal leválasztottak a számítógépek hálózatáról.

Az izraeli internetes biztonsági szakemberek észrevették és megállították a hackertámadást, és továbbra is figyelemmel kísérik a kibertér bűnözőit.

A nemzeti kibertanács csütörtöki bejelentése szerint a támadás nem kifejezetten Izrael ellen irányult.

A tanács polgári szárnyának vezetője, Rafi Franko szerint az ország kórházaiban működő több tízezer komputerhez képest csak viszonylag jelentéktelen számú számítógép fertőződött meg a vírussal, és azokból sem jutott ki semmilyen információ.

Franko azt is elmondta a Háárecnek, hogy a kórházak biztonsági rendszere észlelte a támadásokat, és ekkor szakemberekből álló csoportokat küldtek az érintett helyekre, amelyek megoldották a gondot. Csak olyan számítógépek kerültek veszélybe, amelyeket nem készítettek fel időben a védekezésre.

A kedden elterjesztett vírussal a kiberbűnözők - a májusban mintegy 150 országon végigsöprő WannaCry vírushoz hasonlóan - 300 dollárt követelnek a felhasználóktól a zárolt fájlok visszaállításáért cserébe. A Kaspersky szerint azonban hiába fizettek az érintettek. az adatok mindenképpen elvesztek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS