2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai képviselőház megerősítette a NATO kölcsönös védelmi garanciáját

2017. június 28. 09:06, utolsó frissítés: 09:06

Az amerikai képviselőház csaknem egyhangú szavazással megerősítette kedden a NATO kölcsönös védelmi garanciáját, amelynek értelmében az észak-atlanti szövetség valamennyi tagja védelmet nyújt a másiknak, bármelyiket is érje támadás.

A voksolásra azt követően kerítettek sor, hogy kétségek merültek fel Donald Trump elnök garanciát érintő elkötelezettségét illetően.

A 423:4 arányú igenlő szavazattal elfogadott határozat a szövege szerint "ünnepélyesen megerősítette" az Egyesült Államok változatlan elkötelezettségét a NATO kölcsönös segítségnyújtást rögzítő 5. cikkelye iránt.

A határozat egyúttal felszólítja valamennyi NATO-tagországot, hogy 2024-ig bruttó nemzeti össztermékének (GDP) legalább két százalékára növelje védelmi kiadásait.

A voksolás után Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke közleményt jelentetett meg. Ebben hangsúlyozta: "napjainkban, amikor mi és partnereink különböző fenyegetésekkel nézünk szembe szerte a világban, minden korábbinál fontosabb az erős NATO".

A Donald Trump NATO iránti elkötelezettségével kapcsolatban többször is kétségek merültek fel. A leghangsúlyosabban idén májusban, a NATO brüsszeli csúcsértekezletén, amikor az amerikai elnök csupán a védelmi kiadások növelésének szükségességéről beszélt, s nem ejtett szót a katonai szervezet alapokmányában rögzített kölcsönös védelem elvéről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS