2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ukrajna lobbistája lett Trump egykori kampánymenedzsere

2017. június 28. 09:04, utolsó frissítés: 09:37

Donald Trump amerikai elnök tavalyi elnökválasztási kampányának első menedzsere, Paul Manafort, az amerikai lobbitörvénynek eleget téve utólag bejegyeztette magát külföldi kormányzati ügynökeként.

A hír kedd esti nyilvánosságra kerülése után a The Wall Street Journal a honlapján megjelent kommentárban rámutatott: Manafort ezzel először ismerte el nyilvánosan is, hogy az Ukrajna volt elnökének végzett korábbi lobbitevékenysége kis részben amerikai politikusok és újságírók befolyásolására irányult.

Manafort már éveken keresztül tanácsadója volt Viktor Janukovics volt ukrán elnöknek, amikor tavaly tavasszal csatlakozott Donald Trump elnökválasztási kampányának csapatához. A Trump-kampányban vállalt szerepe ráirányította a figyelmet ukrajnai lobbitevékenységére, ezért öt hónap után távoznia kellett a Trump-kampányból. A volt kampánymenedzser mindig cáfolta, hogy a választási kampány idején egyeztetett volna orosz tisztségviselőkkel, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnában végzett munkájának nincs köze a választási kampányhoz.

Az igazságügyi minisztériumnál történt keddi bejegyzéskor Manafort a dokumentumokban közölte: tanácsadó cége 2012 és 2014 között több mint 17 millió dolláros honoráriumot kapott egy oroszbarát ukrán párttól. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tanácsadó cége "Ukrajna mélyebb nyugati politikai és gazdasági integrációját segítette elő". A benyújtott iratokból az is kiderül, hogy a Manafort-cég tanácsokkal látta el a brüsszeli székhelyű Európai Központ egy Modern Ukrajnáért nevű ukrán szervezetet.

Donald Trump volt munkatársai közül Paul Manafort már a második, aki külföldi kormányzatnak dolgozó ügynökként jegyezteti be magát. Márciusban Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó a török kormány lobbistájaként jegyeztette be magát.

Az Egyesült Államokban a szövetségi törvénykezés szigorúan - külön törvényben - szabályozza a külföldi kormányoknak végzett lobbitevékenységet. Bárkinek, aki külföldi érdekeket képvisel, be kell jegyeztetnie magát az igazságügyi minisztériumban. Aki megsérti e törvényt, büntetőjogi felelősségre vonásra számíthat. Michael Flynn ellen éppen ezért folytat most vizsgálatot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS