2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A venezuelai elnök szerint rendőrségi helikopterrel lőtték a legfelsőbb bíróságot

2017. június 28. 09:04, utolsó frissítés: 09:37

Támadást intéztek egy rendőrségi helikopterrel a venezuelai legfelsőbb bíróság épülete ellen – legalább is ezt állította Nicolás Maduro elnök, aki úgy véli, hogy valakik meg akarják dönteni a kormányát.

Szerinte a helikopterről két gránátot lőttek ki a legfelsőbb bíróság épületére, az egyik azonban nem robbant fel. A gép két másik minisztérium felett is elrepült – állította.

Mindez akkor történt, amikor Maduro az állami tévé egyenes adásában éppen beszédet intézett az elnöki Miraflores palota előtt összegyűlt újságírókhoz. Közölte, hogy "minden fegyveres erőt" mozgósított "a rend védelmében".

Maduro néhány órával korábban egy nagygyűlésen azzal fenyegetőzött, hogy ő és hívei fegyvert fognak, ha szocialista kormányát erővel megdöntené a harmadik hónapja folyamatosan tüntető ellenzék.

"Ezt a világnak üzenem, és remélem, a világ meghallja a tüntetés, a rombolás és a halál 90 napja után" – fogalmazott Maduro a dél-amerikai országban április eleje óta tartó kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban, amelyekben legalább hetvenöten haltak meg eddig.

Venezuelában július 30-ra írtak ki szavazást az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására. Maduro elképzelése szerint ez a különleges felhatalmazású testület átírná az ország alkotmányát, és átvenné a szerepét más intézményeknek, köztük a jelenleg az ellenzék által uralt parlamentnek.

Az elnök azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy támogatja ellenfeleit és meg akarja kaparintani az ország olajkincsét. Azt jósolta, hogy Venezuela "szétverése" hatalmas menekülthullámot fog kiváltani, amely mellett eltörpül majd a Földközi-tenger térségében zajló menekültválság, és mindezért Donald Trump amerikai elnök lesz a felelős. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS