2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óriási kibertámadás érte Ukrajnát

2017. június 27. 16:38, utolsó frissítés: 18:51

Hatalmas méretű kibertámadás érte Ukrajnát: a nemzeti bank, az állami energiaszolgáltató és a metróhálózat is érintett.

Rozenko Pavlo ukrán kormányfőhelyettes azt közölte, hogy ő és több kollégája sem fér hozzá a számítógépéhez. A gépe hibaüzenetet adott ki, és azt írta, hibás a merevlemez. Mások zsarolóvírusos üzeneteket mutató képernyőket twitteltek.

A kijevi nemzetközi repülőtér számítógépei szintén hibaüzeneteket mutattak.

A 112.ua ukrán hírportál szerint a vírus gyorsan terjed, már mintegy 30 bank rendszerét fertőzte meg Ukrajnában. A honlap szerint valószínűsíthetően a Petya néven ismert zsarolóvírus támadta meg az ukrajnai rendszereket. Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

A pénzintézeteken kívül az elsők között érte hackertámadás a Kijevenergo energiaszolgáltató, az Ukrtelekom telefonos és internetszolgáltató és a Nova Posta csomagküldő szolgáltató cégek internetes oldalait is. A Kijevenergo vállalatnál a támadás miatt a nap végéig leállították a számítógépeket.

Az internetes hálózatok vírusfertőzésének hírét az ukrán rendőrség kiberbűnözés elleni osztályának vezetője is megerősítette. Szavai szerint a kiberrendőrség munkatársai már kiérkeztek az állami Oscsadbankhoz és az Ukrtelekomhoz, hogy a helyszínen segítsenek a támadás elhárításában és a rendszerek működőképessé tételében.

Később ukrán sajtóorgánumok közölték, hogy a támadás átterjedt a leállított csernobili atomerőmű számítógépes hálózatára is, ami miatt a létesítmény honlapja nem elérhető. Az ukrán belügyminisztériumnál óvintézkedésként leállították a honlap elérését.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök Facebook-oldalán meggyőződését fejezte ki, hogy az eddig példa nélküli méretű hackertámadást rövid időn belül elhárítják Ukrajnában, az elkövetőket pedig felderítik.

Kijevben kedd reggel pokolgépes robbantásban meggyilkoltak egy magas rangú titkosszolgálati tisztet.

Közben az orosz sajtó arról számolt be, hogy masszív hackertámadás érte Oroszország legnagyobb olajvállalatát, a Roszneftyt is.

Cikkünk frissül!

(independent, telegraph, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS